Planchez, een dorp met 300 inwoners en… 14 buitenlandse nationaliteiten

Vertaald uit FR naar NL

Veel inwoners van Planchez zijn van buitenlandse afkomst en wonen hier vanwege werk of omdat de omgeving hen aantrekt. Hoe komt het dat ze deze keuze gemaakt hebben.
Ze komen uit de buurlanden Spanje, Italië, België, Zwitserland… of uit Europese landen die verder weg liggen, maar ook uit Amerika, Azië of Oceanië. Ze kozen allemaal Planchez als thuisbasis. Het dorp telt, inclusief de Fransen, vijftien nationaliteiten. Een fenomeen dat verklaard kan worden door verschillende factoren volgens een woordvoerder van de gemeente.

Internet, winkels en een beleidsplan toerisme
Volgens burgemeester François Dumarais en zijn eerste adjoint, Noël Maratrat, is er één belangrijke voorwaarde: “We hebben internet. Tegenwoordig is dat onontbeerlijk, net als water en elektriciteit.” Sinds enkele jaren heeft de gemeente overal ADSL en op sommige plaatsen glasvezel.
“Daarnaast heeft onze gemeente een levendige uitstraling met veel verschillende winkels. We hebben een bijna compleet winkelaanbod. Een kruidenier, een slager, een bakker en zelfs een garage. Ze zorgen voor voldoende levendigheid in ons dorp en de bewoners hebben de beschikking over winkels in de buurt.”

Jarenlang heeft het gemeentebestuur een actief toerismebeleid gevoerd. Planchez heeft een ruim aanbod van gîtes, hotels en chalets. “We hebben de nodige toeristische beurzen bezocht om onze gemeente op de kaart te zetten. Tegenwoordig werkt mond tot mond reclame goed. Laten we zeggen dat wij het eerste zetje hebben gegeven,” zegt François Dumarais. “Toeristen komen eerst verschillende keren op vakantie, voordat ze besluiten zich hier definitief te vestigen.”

In twee en een half jaar tijd zijn elf huizen verkocht
PlanchezHet gemeentebestuur doet al 30 jaar z’n best om het dorp aantrekkelijker te maken. Overal is riolering aangelegd en openbare verlichting aangebracht. Tegen het einde van het jaar zullen zelfs in alle gehuchten de wegen van straatnamen zijn voorzien. “Dat is tegenwoordig een vereiste. Mensen kopen steeds vaker spullen online. Als de pakketbezorger het bestemmingsadres niet kan vinden, komt het bestelde niet aan of pas veel later,” voegt de burgemeester toe. “En we hebben in onze gemeente nu ook oplaadpunt voor elektrische auto’s.”
Al deze aanpassingen in de infrastructuur helpen de mensen om voor Planchez te kiezen. In twee en een half jaar tijd werden elf huizen verkocht in het dorp. Op dit moment is er nog maar heel weinig te koop.
François Dumarais is er heel gelukkig mee: “De nieuwe bewoners brengen een grote rijkdom mee en zijn stuk voor stuk erg vriendelijk. Ze integreren snel in de dorpsgemeenschap en sommigen van hen helpen mee bij de organisatie van feesten. Tijdens het paellafeest hadden we driehonderd mensen. Ongeveer zestig buitenlanders hadden zich aangemeld.”
In Planchez worden ieder jaar veel activiteiten georganiseerd, waarvoor veel belangstelling bestaat. Soms is het zelfs zo erg dat het moeilijk is om in het dorp je auto kwijt te raken. Maar dat toont, volgens de burgemeester, vooral aan dat er leven is in Planchez.

Aart Sierksma

 

Bron: ljdc, Planchez, village nivernais de 300 habitants avec… 14 nationalités étrangères [Anne-Charlotte Eveillé]