Het presidentiële staatsieportret binnenkort in alle gemeentehuizen

Vertaald uit FR naar NL

De officiële foto van de president is gemaakt door Soazig de la Moissonnière. Na de fotosessie en het drukwerk kan het portret van Emmanuel Macron opgehangen worden in de gemeentehuizen.
President Macron poseert in een donker pak en das met beide handen stevig aan zijn bureau. Op papier ziet het er zacht en tastbaar uit. De foto van 50 x 70 cm zal binnenkort het portret van zijn voorganger in de stadhuizen en andere openbare gebouwen vervangen.
Per e-mail zijn de gemeenten op de hoogte gebracht en opgeroepen om de foto’s te komen ophalen bij de prefectuur. Het lijkt er echter op dat men geen haast heeft. Slechts 19 van de 82 gemeentes hebben gereageerd. Maar, geen nood. Er is geen deadline vastgesteld. De eerste die heeft gereageerd was het hoofd van de archiefafdeling van de stad Cosne-sur-Loire, eind juli. “We hadden voor de levering telefonisch een verzoek ingediend,” zei burgemeester Michel Veneau. “Na aankomst hebben we het onmiddellijk opgehangen in de raadzaal.”

“Ik dacht dat ik de laatste was …”

officieel portret van Emmanuel Macron

In de Morvan werd plichtsgetrouw gereageerd. De burgemeester van Glux-en-Glenne, René Blanchot, ging persoonlijk naar de sous-préfecture in Château-Chinon. “En ik dacht dat ik de laatste was…” Geïnspireerd door andere gemeenten wil ook Blanchot de portretten van de vorige presidenten uit de archieven halen om ze nog eens te laten zien. Het portret van François Mitterrand hangt trouwens nog steeds boven zijn bureau. “We hadden wel een probleem. De afdruk van Macron paste niet in de lijst. De foto was 10 cm groter dan de vorige foto’s,” vervolgt René Blanchot. “Gelukkig hebben we een passende lijst gevonden.”
Dezelfde onzekerheid ontstond in het gemeentehuis van Coulanges-lès-Nevers. “U kunt zich voorstellen hoe verbaasd ik was toen ik gebeld werd met de mededeling: We hebben een probleem. We hebben een probleem? De president past niet in de lijst,” glimlacht de burgemeester, Maryse Augendre. “U ziet het al voor u dat we een stuk van de foto van de president afknippen?”

De post met de uitnodiging naar de gemeenten van het arrondissement van Nevers dateert van 17 juli. Op 4 augustus bracht wethouder Michele Thomas de foto naar het stadhuis, maar Emmanuel Macron hangt nog steeds niet in de raadzaal. “Uiteindelijk heb ik een oplossing gevonden. In mijn kantoor heb ik een lijst van François Mitterrand op de grond staan. Stel je voor dat Macron in de lijst van Mitterrand gaat. Dan moeten we Meneer Mitterrand wel eerst nog even afstoffen.”

Verplichting of niet?
Het ophangen van het presidentiële portret in openbare gebouwen is geen verplichting maar een ‘republikeins gebruik’. In de algemene bepalingen, het protocol en dergelijke staat: ‘Het tentoonstellen van het portret van de president van de republiek wordt niet geregeld door wetgevende of regelgevende teksten. Het is geen verplichting, maar een praktijk die geïnspireerd is op republikeinse tradities. Het portret kan op het kantoor van de burgemeester, in de hal van het stadhuis of in de raadzaal worden opgehangen.’
De eerste president van de Derde Republiek, Adolphe Thiers, is met deze traditie begonnen.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Le portrait présidentiel bientôt accroché dans les mairies nivernaises [Fanny Delaire]

307 keer bekeken