De reacties in de Nièvre na de eerste verkiezingsronde voor het parlement

Vertaald uit FR naar NL

De twee kandidaten in de Nièvre van ‘la République En Marche’ Perrine Goulet tegenover Pauline Vigneron (FN) en Patrice Perrot tegenover Christian Paul (PS) maken de meeste kans om volgende week gekozen te worden in de Assemblée Nationale (Tweede Kamer).

Verkiezingen parlement 2017De landelijke trend zien we terug in de Nièvre. De kandidaten van ‘la République En Marche’ winnen in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen op 11 juni. Perrine Goulet en Patrice Perrot zijn op koers om te worden verkozen op zondag 18 juni.
In het eerste district krijgt Perrine Goulet 34,78% van de stemmen, ruim voor Pauline Vigneron, de kandidaat van het Front National (15,89%). Maar op de avond van de eerste ronde, merkte ze op, dat de lage opkomst haar wel erg tegenviel (49.32%). “We gaan ons programma deze hele week goed uitleggen om meer mensen naar de stembus te trekken.”
Pauline Vigneron eindigde verrassend als tweede met een voorsprong op Gaëtan Gorce, PS-senator en voormalig parlementslid, die derde werd met 12,99% van de stemmen. De jonge Front National kandidaat hoopt kiezers alsnog te overtuigen in de tweede ronde om op haar te stemmen. “We beginnen weer bij nul. We zullen doorgaan totdat we onze patriottische afgevaardigden in de ‘Assemblée nationale’ hebben.”

In het tweede district heeft Patrice Perrot met een score van 33,80% de kandidaat van de socialisten, Christian Paul, overtuigend verslagen. “Ik vraag de kiezers om in de tweede ronde mijn voorsprong nog verder te vergroten, zodat het uitgangspunt van onze beweging nog meer gestalte krijgt.”
In tegenstelling tot de meeste andere kandidaten, was Christian Paul (18,29%) niet aanwezig op de avond van de eerste ronde. We konden zijn reactie dus niet vastleggen. Maar een verslaggever van het Journal du Centre, kwamen hem tegen in Lormes en noteerde twee wensen: “Een hogere opkomst volgende week zondag en een samenbundeling van alle linkse partijen”.
De burgemeester van Nevers Denis Thuriot, inmiddels geen kandidaat meer, was één van de eersten in de Nièvre om de beweging ‘En Marche!’ te steunen. “Ik ben blij om te zien dat de beweging ‘En Marche!’ en onze kandidaat Perrine Goulet bij alle stembureaus in onze stad heeft gewonnen.”

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Les réactions après le premier tour des Législatives dans la Nièvre [Jean-Mathias Joly]