Reizende expositie Anne Frank Huis in Bourgondië

De reizende internationale expositie “Anne Frank, une histoire d’aujourd’hui” (Anne Frank, een verhaal van vandaag), is tot 22 december te zien in Génelard, vlakbij Montceau-les-Mines.

Op 32 panelen en vijf chronologische etappes vertelt deze expositie het verhaal van Anne Frank, het Joodse meisje dat in de Tweede Wereldoorlog meer dan twee jaar met haar familie was ondergedoken in het Achterhuis in Amsterdam en daar een dagboek bijhield.

De expositie toont familiefoto’s alsmede documenten die de historische context illustreren. Het laatste deel gaat over het dagboek van Anne Frank dat in meer dan 70 talen is verschenen en geeft een reflectie op de periode van 1945 tot nu toe. Ook is de 28 minuten durende documentaire “Het korte leven van Anne Frank”, geproduceerd door het Anne Frank Huis, te zien.

“De expositie strijdt tegen alle vormen van discriminatie en zet aan tot reflectie op de zorgen over het behoud van de democratie en de mensenrechten,” aldus Christine Loreau (vertegenwoordiger van het Anne Frank Huis voor de Franstalige gebieden) in Le Journal de Saône-et-Loire. “Begrijpen hoe de jonge Duitse democratie zo snel kon wegzinken en hoe individuele vrijheden geleidelijk werden afgeschaft, biedt ons ijkpunten en stelt ons in staat de gevaren te herkennen die een democratie ten val kunnen brengen.”

De expositie, voor iedereen vanaf 10 jaar, is geopend op maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 18.00 uur. Op woensdag ook ’s ochtends van 10.00 tot 12.00 uur. De toegang is gratis. Het adres is: Pôle Culturel et Touristique, 1 Place de la Résistance in Génelard (Bassin). Op afspraak is een rondleiding mogelijk door vrijwilligers die hiervoor zijn getraind door het Anne Frank Huis.