Reorganisatie van de TNT-frequenties

Vanaf 29 januari zullen de inwoners van de Yonne, die televisie ontvangen via een antenne, opnieuw actie moeten ondernemen als ze naar hun favoriete zenders willen blijven kijken. In april 2016, tijdens de overgang van TNT naar hd-TV, moesten de Icaunais hun televisie ook al opnieuw instellen. De Yonne is sterk afhankelijk van dit type ontwikkeling, vooral om aantrekkelijk te blijven als woongebied. 54% van de huishoudens in de Bourgogne-Franche-Comté is nog afhankelijk van TNT.

70.000 huishoudens 

Deze keer opnieuw zal het alleen maar gaan om huishoudens die televisie via de ether ontvangen, met gebruikmaking van de beroemde hark-antenne. Volgens ramingen van de ‘Conseil supérieur de l’audiovisuel’ (CSA) zou het gaan om ongeveer 70.000 huishoudens in de Yonne, waarvan 9000 in Auxerre.

“Het doel is om ongeveer 30% van de audiovisuele frequenties over te dragen naar de mobiele sector voor 4G en voor 5G op de langere termijn. Dit is een noodzakelijke stap vanwege de enorme groei van het dataverkeer op mobiele telefoons”, zegt Jean-Marc Salmon, adjunct-directeur van de ‘Agence nationale des fréquences’ (ANFR). “Een reorganisatie waarmee we in april 2016 zijn begonnen en die in dertien fases uitgevoerd wordt. De Bourgogne Franche-Comté zit in fase 10.”

“In de nacht van 28 op 29 januari hebben de teams van TDF en Towercast de hoofdzenders (Auxerre-Molesmes en Sens) omgezet. De huidige televisiefrequenties zijn daarbij uitgeschakeld, zodat iedereen vanaf de 29ste de kanalen op de nieuwe frequenties kan gaan zoeken. Dit kan automatisch met de afstandsbediening. Ruim 85% van de kijkers kon op 29 januari inderdaad de nieuwe zenders ophalen. De rest moest geduld hebben tot 1 februari, de datum waarop ook de regionale zenders omgeschakeld werden”, zegt Jean-Marc Salmon. “Als er problemen ontstaan, kan er assistentie aan individuen worden verleend. De webpagina recevoirlatnt.fr, die verschillende oplossingen aanbiedt, kan geraadpleegd worden. Er kan ook contact opgenomen worden met de hulpdienst op 0970.818.818. Voor € 120 komt er iemand om de hark-antenne aan te passen en als iemand wil overschakelen naar een ander type ontvangst brengen we € 250 in rekening.”

Aart Sierksma

Bron: Réorganisation des fréquences de la TNT : environ 70.000 ménages pourraient être concernés dans l’Yonne [Véronique Sellès]