Reparatiebonus

Met het label QualiRépar wil de Franse overheid stimuleren dat kapotte apparatuur wordt gerepareerd in plaats van weggegooid. Daartoe wordt een netwerk van gekwalificeerde reparateurs opgezet en is een reparatiebonus voor consumenten ingesteld.

QualiRépar vloeit voort uit de AGEC, de Loi Anti Gaspillage et Economie Circulaire (wet tegen de verspilling en voor de circulaire economie) uit 2020. Eén van de doelen van die wet is het verlengen van de gebruiksduur van elektrische en elektronische apparaten buiten de garantietermijn.

Reparateurs die onder dit label willen werken, moeten aan bepaalde eisen voldoen zodat de consumenten op hun competenties en betrouwbaarheid kunnen vertrouwen. Sinds kort is het mogelijk om gebruik te maken van hun diensten. Afhankelijk van het product, ontvangen klanten bij een QualiRépar reparateur een korting van € 10 tot € 45 op het factuurbedrag.

Artikelen die in aanmerking komen voor een reparatie met bonus zijn onder andere elektrische en elektronische keukenmachines, witgoed, tuingereedschappen, klushulpen, muziekinstrumenten, geluidsapparatuur, tv’s, mobiele telefoons, tablets, laptops (vanaf € 180) en elektrische fietsen. Het is de bedoeling dat de lijst tegen 2024 verder wordt uitgebreid met bijvoorbeeld mobiele airco’s, ovens, magnetrons en printers.

Bij een reparatie onder het QualiRépar label gelden bepaalde voorwaarden. Zo moet de garantietermijn voorbij zijn, mag de reparatie niet onder een verzekering vallen, moet het artikel in particulier bezit zijn, dient het een barcode of identificatienummer te hebben, en moet het voldoen aan de regelgeving.

Op de website van EcoSystem zijn reparateurs met het label te vinden. Het netwerk wordt voortdurend uitgebreid. Klik hier om een reparateur in de buurt te vinden.

Wilt u meer interessante informatie over Bourgondië ontvangen? Neem dan een abonnement op het magazine Bourgondische Zaken.