Roman Polanski nog altijd met arrestatie bedreigd

Vertaald uit FR naar NL

De Amerikaanse rechter Scott Gordon van de rechtbank in Los Angeles heeft maandag het verzoek van de Pools-Franse filmmaker Roman Polanski afgewezen om zonder de dreiging van gevangenisstraf terug te kunnen keren naar de Verenigde Staten.

42 jaar na dato
Deze beslissing handhaaft de status quo: Als de regisseur van De Pianist (2002) voet op Amerikaanse bodem zet, kan hij zelfs na 42 jaar nog worden gearresteerd.
Roman Polanski werd beschuldigd van het drogeren en verkrachten van een 13-jarig meisje in het huis van Jack Nicholson in 1977. Nadat hij had toegegeven dat hij een seksuele relatie met dat meisje had, werden de andere ernstige beschuldigingen geschrapt. Na 42 dagen in hechtenis is hij op borgtocht vrijgelaten. In 1978 probeerde een rechter hem nog over te halen terug te keren voor een minnelijke schikking. Maar toen bleek dat de aanklagers hem tientallen jaren wilden opsluiten, vluchtte de cineast naar Frankrijk. Sindsdien is hij nooit meer in Amerika geweest.

Geen overtuigende basis voor een nieuw onderzoek

Le PianisteVia zijn advocaat Harland Braun, die de rechtbank van Los Angeles verzekerde dat de regisseur van 83 jaar ‘zijn straf uitgezeten heeft’ vertelde Polanski in februari dat hij wilde terugkeren naar de Verenigde Staten om deze geschiedenis af te sluiten. Maar alleen als ze hem verzekerden dat hij niet gearresteerd zou worden bij aankomst.
Rechter Gordon was niet overtuigd. Hij zei in zijn uitspraak dat er “geen voldoende of overtuigende basis is om deze zaak te herzien. Daarnaast heeft de verweerder niet voldoende geloofwaardig, aanvaardbaar bewijs of juridische argumenten ingebracht ter ondersteuning van de gevraagde terugkeer,” aldus het besluit van 13 pagina’s.
Rechter Scott Gordon besloot verdere discussies “over gevoelige kwesties met betrekking tot de zaak Polanski” uit te sluiten, totdat hijzelf fysiek aanwezig is in de rechtbank.

Aart Sierksma
Bron : lejsl, Affaire de viol : Polanski toujours menacé d’être arrêté