De ‘Saint-Pierre’ in Auxerre moet binnenkort worden gerenoveerd

Vertaald uit FR naar NL

De Sint-Pieterskerk in de wijk Pont-Joubert verkeert in een slechte staat en zal de komende jaren een uitgebreide renovatie moeten ondergaan.
Dit wordt op korte termijn de tweede grote restauratie in Auxerre. De renovatie van de klokkentoren gaat dit voorjaar al beginnen en die van de Sint Pieterskerk volgt dan snel daarna. De burgemeester van Auxerre, Guy Férez, verwacht dat dit project meerdere jaren in beslag zal nemen. “Het is een gebouw dat in een erg slechte staat verkeert. Vooral het dak kan problemen opleveren. De eerste studies zijn uitgewerkt om het noodzakelijke werk te bepalen dat uitgevoerd moet worden. Dat was nodig om een gedetailleerde schatting te maken van de werkzaamheden.”
De ‘Direction régionale des affaires culturelles’ (Drac) heeft de bijdrage aan de financiering van het werk gegarandeerd.
Verspreid over meerdere jaren zal het dak en de balkenpartij gerestaureerd worden, de zijbeuken, de kooromgang en het middenschip in zijn geheel vervangen worden, de verlichting en de klokkentoren vernieuwd worden en zal rond de hele kerk een vogelwering komen om vogellast tegen te gaan.

De te nemen stappen in 2018
“We hebben verschillende scenario’s voorgesteld, met de mogelijkheid om alternatieven toe te voegen,” licht de gemeentelijke dienst toe. “De grote werken zouden op zijn vroegst in 2019 kunnen beginnen en duren dan tot 2024. Dit jaar wordt in beslag genomen door allerlei administratieve zaken. Daarna zullen we de ontwerpfase starten met verschillende bedrijven die de werkzaamheden gaan uitvoeren.”

Twee aantekeningen
6
Dit is, in miljoenen euro’s, de schatting van de totale kosten, volgens de cijfers die in de gemeenteraad van Auxerre werden gepresenteerd.
40%
La Direction régionale des affaires culturelles (Drac) subsidieert de bouw met 40% van de totale kosten. De rest zal door de stad zelf worden betaald.

Aart Sierksma

Bron: l’yr, l’église Saint-Pierre devrait être bientôt rénovée [Laurenne Jannot]