Schoorsteenbranden

Vertaald uit FR naar NL

Sinds het begin van de maand hebben brandweerlieden in de Nièvre al meer dan tien schoorsteenbranden geblust. En meer dan tweehonderd sinds januari.
Dertien schoorsteenbranden in oktober in de Nièvre en al elf aan het einde van de eerste tien dagen van november. De kou is ingevallen en de open haarden knetteren weer. De niet-geveegde schoorstenen zitten soms vol met roetaanslag en dan is er maar weinig nodig voor een drama….
Tussen 1 januari en 10 november, volgens de laatst bekende statistieken, hebben de brandweerlieden al tweehonderd en tien branden moeten blussen. Een aanzienlijk aantal. Vaak is het een teken van nalatigheid bij het onderhoud van schoorstenen. De komende weken zou dit aantal nog wel eens kunnen toenemen. “We kennen meestal een grote piek in december en januari”, zegt een woordvoerder van ‘Service départemental d’Incendie et de Secours’ in Varennes-Vauzelles. Over heel 2016 werd meer dan driehonderd keer de hulp ingeroepen.

Een schoorsteenbrand kan het hele huis verwoesten
Een schoorsteenbrand, veroorzaakt door koolstofresten in de schoorsteen gaat snel uit wanneer het wordt ontdekt door de bewoners. Maar het kan volkomen onopgemerkt blijven en grote schade aanrichten aan het dak, de vloeren … als de bewoners afwezig zijn. Een dergelijke ramp kan een woning ook volledig vernietigen zoals dat gebeurde in 2015, in een gemeente in de Nièvre. Een familie heeft toen alles verloren.

openhaardvuur

Om je huis te verwarmen onder de beste omstandigheden en bovenal om je dak te beschermen, geven brandweerlieden en verzekeraars slechts één advies: laat elk jaar een professioneel onderzoek uitvoeren. Een specialist zal verbrandingsresten van de wanden in de schoorsteen verwijderen. Eén tot twee centimeter roet is als een blok steenkool dat op elk moment kan ontbranden.
En vergeet niet om rookmelders te plaatsen. Alle woningen moeten zijn uitgerust met tenminste één zo’n apparaat. Dit is verplicht sinds 9 maart 2015.

De cijfers

    • 11 schoorsteenbranden tussen 1 en 10 november
    • 13 in oktober
    • 210 vanaf 1 januari

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Avec le froid, les feux de cheminée s’emballent dans la Nièvre : onze en dix jours [Ludovic Pillevesse]