Snel internet voor de Nièvre

Vertaald uit FR naar NL

De autoriteiten zijn bereid veel geld te investeren om de Nièvre te voorzien van snel internet.
“Het kost me zeven uur om een film te downloaden. Je moet wel erg veel geduld hebben”, zegt Margot uit Pouques-Lormes. Het bericht is hier goed ontvangen, al zal het nog  een aantal jaren duren om de Nièvre te voorzien van een glasvezelnetwerk. In 2020 zal meer dan 60 % van de huishoudens verbonden zijn.
Het maximale bereik via koperdraad is 10 km. Met glasvezel wordt dat 16 km, waardoor er een veel betere dekking ontstaat. De hele operatie wordt tussen 2018 en 2020 uitgevoerd.

Steeds meer apparaten zijn verbonden met internet
“De commerciële markt zorgt voor aansluitingen in de steden. (Orange bijvoorbeeld beheert het netwerk in Nevers en de 12 voorsteden). De rest moet door de overheid geïnitieerd worden”, legt Christian Paul, volksvertegenwoordiger voor de Nièvre, uit. Het gaat om 298 gemeenten. Meestal dunbevolkt, dus minder lucratief voor een particuliere investeerder. Het wordt de duurste operatie voor de Nièvre sinds de aanleg van de autosnelweg. 63 miljoen euro in totaal, waarvan ongeveer één derde opgebracht moet worden door de lokale overheden.

Is deze uitdaging de moeite waard?
“Steeds meer zaken worden verbonden met internet. De telefoonlijn heeft zijn limiet inmiddels bereikt en voldoet niet meer aan de hedendaagse wensen”, bevestigd Fabien Bazin, voorzitter van la Nièvre Numérique.  Deze coöperatie, opgericht in 2006, streeft ernaar om de digitale kloof tussen stad en land te verminderen.

We mogen de digitale trein niet missen
We kunnen niet achterblijven. “We waren te laat voor een aansluiting met de TGV. Te laat met de aanleg van autosnelwegen. Dat gaat ons met de digitale snelweg niet weer gebeuren”, belooft Patrice Joly, voorzitter van Conseil départemental de la Nièvre.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, 63 millions dans l’optique de la fibre [Owen Gourdin]