Steeds meer jongeren vestigen zich in Poiseux

Vertaald uit FR naar NL

In tegenstelling tot andere dorpen, zie je in Poiseux de bevolkingssamenstelling veranderen. Eén op de zes is tegenwoordig jonger dan twaalf jaar. Eén van de verklaringen is dat er steeds meer jonge echtparen komen wonen.
Het departement de Nièvre veroudert in een rap tempo. In vijf jaar heeft het 7800 inwoners verloren. Maar dat is niet het geval in Poiseux. De cijfers spreken voor zich. Van de 346 inwoners van de gemeente zijn er 56 jonger dan twaalf jaar. Dit betekent dat één op de zes inwoners jonger is dan twaalf jaar. Niet slecht, toch?
“De aanwezigheid van al deze kleine kinderen in dit kleine dorp, gelegen in de buurt van Guérigny, is eigenlijk niet echt nieuw. Toen ik negen jaar geleden in het stadhuis arriveerde, waren er al veel kinderen,” herinnert zich Jean-Louis Fity, de burgemeester.

Jonge stellen blijven
Steeds meer jonge paren komen en blijven in Poiseux. Zoals Elodie Seigneur, die een jaar geleden verhuisde naar Mauvron, met haar man en haar 2-jarige kind. Ze legt uit: “We wilden graag iets kopen. We werden verliefd op dit huis en eerlijk is eerlijk, de huizenprijzen in deze streek zijn erg aantrekkelijk.”
De afwezigheid van een crèche heeft geen rol gespeeld bij hun besluit. “Ik breng mijn zoon naar de oppas in Guérigny,” zegt ze. Ook het ontbreken van een school had geen invloed. “Ik denk dat er wel een schoolbus stopt. De school bevindt zich in Guérigny en dat is niet ver. “De nabijheid van een grotere stad is voldoende,” zegt ook haar buurman Alan Laruelle, vader van drie kinderen in de leeftijd van 11, 9 jaar en 2 jaar. “Wij zijn hier tien jaar geleden komen wonen. Ik breng ze naar school in Guérigny voordat ik ga werken. De school ligt op de route naar mijn werk.”

“Er zijn aardig wat nieuwe inwoners,” zegt Jean-Louis Fity. “Mensen die niet noodzakelijkerwijs uit de regio komen. Poiseux is een slaapstadje. Ze werken in de stad. Ze nemen de kinderen mee en brengen ze naar school waar ze hun baan hebben.”
De burgemeester betreurt de sluiting van de school in 1988. “Het is een schande, er waren toen niet veel kinderen, maar dat is op dit moment niet meer het geval.”

De gemeente beschikt niet over de noodzakelijke middelen om iets extra’s voor deze jonge bevolkingsgroep te creëren. Toch worden er ieder jaar verschillende activiteiten georganiseerd. Onlangs werden de kinderen onder de twaalf jaar uitgenodigd voor de traditionele kerstboom. Op zes januari mochten ze met elkaar de ‘galette des Rois’ verdelen en elk jaar vindt met Pasen de beroemde zoektocht naar eieren plaats.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Poiseux, une commune nivernaise qui rajeunit [Mathilde Thomas]