Steeds meer schade door reeën
2 december 2019/in Nièvre (58), Vertaald uit ljdc /door Aart Sierksma
Caroline Garnier heeft een boomkwekerij in Alligny-en-Morvan en is aan het einde van haar latijn. Ze vertelt haar frustraties aan iedereen die het horen wil.
Met haar roze laarzen, gelakte nagels en bloemen in haar haar laat ze zien wat de reeën aanrichten. Gepassioneerd legt ze uit dat zij iedere dag met haar voeten in de klei staat te werken. ‘We zaaien, we verplanten, we snoeien. Hier doen we alles van A tot Z nog met de hand.’
Maar op dit moment kan deze boomkweker haar woede niet langer bedwingen. ‘Er komen meer en meer reeën. Ze ruïneren veel van onze bomen. Ik weet niet meer wat ik moet doen.’
We kunnen niet de hele Morvan omheinen
Ze slaagde er in om een ontmoeting te organiseren met de jagersvereniging in Alligny-en-Morvan. ‘Ik heb ze verzocht om meer reeën af te schieten,’ zegt ze. ‘Ja, ik weet het, het klinkt misschien schokkend. Het zijn heel schattige dieren. En veel mensen zullen mijn verzoek niet begrijpen. Maar wij wonen hier. Wij werken hier en wij zorgen voor brood op de plank in de Morvan. We hebben een relatief klein bedrijf in deze branche en hebben daardoor niet dezelfde mogelijkheden als een aantal grote sparrenproducenten. Sommigen hebben ervoor gekozen om overal afrasteringen te plaatsen, maar daar ben ik geen voorstander van. We kunnen toch niet de hele Morvan afsluiten? En daarbij komt ook nog eens dat dat voor enorme extra kosten zou zorgen’.
Welke oplossingen zijn er nog
‘Er is ons verteld dat we de stammen moeten beschermen, en dat doen we ook. Met natuurlijke afstotende producten. Maar dat is niet genoeg! Hetzelfde geldt voor de knoesten op de stam. In het begin was dit nog afdoende, maar nu niet meer. En je kunt niet overal en altijd aanwezig zijn. De populatie reeën is nu zo toegenomen dat eigenlijk niets meer werkt. En doordat steeds meer collega-kwekers hun kwekerijen omheinen, zien wij het aantal reeën verder toenemen op de sparrenvelden die niet omheind zijn. Een vicieuze cirkel’.
Caroline Garnier ziet geen uitweg meer en haar woede wordt alleen maar sterker. ‘We zijn nog niet één keer gecompenseerd. Niets. Nul subsidie voor de schade van het wild’.
De burgemeester van Alligny, Marie-Christine Grosche, zelf ook een boomkweker, bevestigt het verhaal van Caroline Garnier: ‘Wij behandelen geen schadeclaims meer. Het heeft geen enkele zin. Het is erg ingewikkeld en als je de ene hebt afgehandeld ligt de volgende al weer op je bureau. Daar hebben we geen tijd meer voor. De jagers vragen ons om een jachtplan te maken, maar wij zijn geen jagers’.
‘Jagers houden het ook af, omdat ze liever op wilde zwijnen jagen dan op reeën. Dat vinden ze belangrijker’, zegt Caroline Garnier.
Ondanks de kritiek hebben de jagers toch de uitnodiging voor een ontmoeting op het gemeentehuis van Alligny-en-Morvan aangenomen. Yanis Lemaître, voorzitter van de jachtvereniging, was aanwezig.
We zijn met steeds minder
‘De situatie van de jagers is nogal gecompliceerd. Er is steeds meer kritiek op ons, niemand wil ons nog. Daarom zijn we erg blij met deze ontmoeting’, zegt Yanis spottend. ‘We worden nou niet bepaald echt gewaardeerd. En bovenal zijn we, zoals trouwens voor de hele Nièvre geldt, steeds minder talrijk’.
Ondanks de vijandige sfeer, komt Yanis Lemaître toch met enkele oplossingen: ‘De reeënpopulatie lijkt me niet overdreven groot. Maar, ik hoor dat er schade is. Ik kan lokale jagers motiveren om meer reeën te schieten. In het jachtplan voor de komende twee seizoenen, d.w.z. tot 2021, zouden we meer reeën kunnen oogsten bovenop het reeds geplande aantal’.
En Yanis Lemaître gaat nog een stapje verder: ‘De overheid moet ook iets doen om deze bedrijven tegen het wild te beschermen. Dit kan niet alleen de verantwoordelijkheid van de jagers zijn. De overheid doet er alles aan om iedereen te beschermen, waarom niet iets extra’s voor de producenten van de Morvan-sparren?’
Een vraag die ook bij Caroline Garnier voor op de tong ligt. Maar ze kent het antwoord al. Het zal niets aan haar huidige situatie veranderen.
Aart Sierksma