Street-art in Auxerre

Een van de muren van de basisschool met de toepasselijke naam ‘Renoir’ is kortgeleden versierd met een muurschildering van Anne Procoudine. De school staat in de wijk Sainte-Geneviève in Auxerre.

Het oorspronkelijke plan was om de muur vorig jaar al te beschilderen, maar door tijdgebrek lukte dat niet. Het onderwijsteam en de kunstenaar kwamen overeen om het dit voorjaar uit te voeren samen met de leerlingen. Het is een grote wandschildering geworden, dat symbool staat voor het behoud en het respect voor de omgeving is nu te bewonderen op een muur van de basisschool.

Ideeën van schoolkinderen

De muurschildering is een mooie aanvulling op de al bestaande schilderingen. Deze zijn te vinden in en rond de wijk, op de biomassacentrale van Sainte-Geneviève en op de nabijgelegen woontorens van Brichères. Dit alles ter gelegenheid van ‘Rencontres auxerroises du développement durable’, een jaarlijks terugkerend evenement in het teken van duurzaamheid. “Het fleurt de wijk op en het is goed voor een buurt als de onze,” zegt een moeder. “Wij hebben veel waardering voor dit project en onze kinderen worden er goed bij betrokken.”

“De kunstenares heeft met de hele school samengewerkt via de twaalf klasvertegenwoordigers”, legt de schooldirecteur, Valérie Gorbier, uit. De schoolkinderen hebben zo’n 20 tekeningen ingebracht, waarvan sommige geïntegreerd werden in het uiteindelijke werk.

Eén werk is uiteindelijk geselecteerd uit drie voorstellen. “Er heeft een stemming plaatsgevonden onder de leerlingen, de ouders en de buurtbewoners. “Zo’n verkiezing is absoluut nuttig. Het geeft inzicht in de manier van werken en de benadering van de kunstenaar en het is een mooie burgerparticipatie voor de wijk”, zegt een buurtvertegenwoordiger.

Creatieve ontwikkeling belangrijk

Anne Procoudine benadrukt van haar kant nog eens de educatieve betekenis van een dergelijk project. “In het onderwijs is er steeds minder tijd voor creatieve ontwikkeling in het programma”, zegt ze. “Dit is een mooie kans en een goede mogelijkheid om kunst weer eens in de schijnwerpers te zetten. Kunst met inhoud en een boodschap dit keer. In mijn werk staat de mensheid centraal. De mensheid in al haar facetten, gesymboliseerd door de huidskleuren van de personages. Een diversiteit waar we zuinig op moeten zijn. De mensheid wordt hier weergegeven als een boom. Een beeld van de natuur waarvoor we goed moeten zorgen. En een witte duif: het symbool van de vrede. Ik wil graag dat de kinderen meedenken over de toekomst en respectvol met anderen omgaan”.

Aart Sierksma

 

Bron: Street-art : l’école auxerroise de Sainte-Geneviève s’est parée de couleurs [Laurenne Jannot]

 

255 keer bekeken