De TNT gaat over op HD, zorg dat je er klaar voor bent

Voorjaar 2016 gaat de Télévision Numérique Terrestre oftewel TNT over op HD (high definition). De TNT ontvangst gaat via een antenne op het dak en een ingebouwde ontvanger in de tv of via een apart kastje.

In de nacht van 4 op 5 april gaat de standaard van TNT over van PEG-2 naar MPEG-4. Anders gezegd van standaard naar HD. Heel Frankrijk wordt op de zelfde tijd overgezet naar dit nieuwe systeem waarmee iedereen gratis 25 zenders kan ontvangen. Voorwaarde is dat je beschikt over een antenne en tv waarmee je HD kan ontvangen.

Vanaf december 2009 hebben alle nieuwe toestellen die 66 cm of groter zijn de mogelijkheid om HD tv te ontvangen. Vanaf december 2012 geldt dat voor alle nieuwe toestellen. Maar let op: ‘toestellen verkocht met een TNT MPEG-2 adapter of toestellen met TNT MPEG-2, waarop het label ‘full HD” of ‘HD klaar”, staat zijn niet compatibel ‘. Kijkers die gebruik maken van een kabel- of satellietverbinding moeten kijken of hun decoder of adapter compatibel is. Voor ontvangst via ADSL verandert er niets.

Om te onderzoeken of een toestel wel of niet compatible is zet je de tv op de zender 7 of 57. Als er ARTE HD verschijnt, is de ontvangst oké. Zo niet dan moeten er andere maatregelen genomen worden.

Als je geen nieuwe tv wil kopen, bestaat er de mogelijkheid om een TNT HD adapter te kopen. Dit kan bij bedrijven die televisies verkopen voor € 25 of meer. Voor mensen die dit bedrag niet kunnen betalen heeft de Franse staat een regeling getroffen.

Op 5 april moeten de zenders opnieuw ingesteld worden, ook als je over de juiste apparatuur beschikt. Dit doe je op de gebruikelijke manier, net als na aankoop van een nieuw toestel.

Meer informatie over de TNT HD vindt je op www.recevoirlatnt.fr

Elsa Telder

Bron: Journal du Centre 4-1-2016