Een trainingscentrum in Saint-Honoré-les-Bains voor buitenlanders
Een onderneming starten in Frankrijk is niet zo eenvoudig voor een buitenlander. Je moet de taal spreken, je moet weten hoe je een relatie aangaat. Lonneke Grobben en Maarten Stroes bieden een training aan met Franse les en coaching in ‘Le centre de formation à l’installation professionnelle en France (CFIPF)’.
Het idee?
Eind 2010 verliet het Nederlandse stel Nederland. Sindsdien geeft Maarten Stroes cursussen ‘medisch Frans’ aan niet-francofone artsen die zich in Frankrijk willen vestigen. Lonneke Grobben begeleidt buitenlanders, die zich professioneel in Frankrijk willen vestigen. Dit doet zij in opdracht van lokale overheden.
Een innovatief concept
“Het gaat niet alleen om een uitbreiding van de lessen ‘medisch Frans’. Het is breder. Het worden cursussen verspreid over meerdere weken. Dit miste ik nog in mijn aanbod,” zegt Maarten Stroes. “Het was daarom noodzakelijk om een juiste formule te vinden voor mensen met een basiskennis van het Frans. En het moest ook nog financieel betaalbaar zijn. Vandaar de oplossing van het aanbieden van stages, over meerdere dagen, in groepen van vier. Het idee ontstond vorig jaar, tijdens de zomer, op verzoek van iemand die medisch personeel zocht.”
De accommodatie
Dit aanbod is speciaal bedoeld voor mensen die op het platteland willen komen werken. We moesten dus een woon- en cursusplek in de buurt vinden.
Maarten Stroes en Lonneke Grobben vonden een ideale plek. ‘La Villa des Fleurs’ in het centrum van Saint-Honoré-les-Bains. “Het is de oude apotheek van het dorp. Stagiairs kunnen gemakkelijk in het dorp hun boodschappen doen. Een van de doelstellingen van deze aanbieding is namelijk om de integratie van stagiairs in het dagelijkse leven van een Frans dorp te vergemakkelijken.”
De verschillende motivaties
Het uitgangspunt voor Maarten Stroes en Lonneke Grobben was dat de niet-francophone ondernemers dezelfde vragen delen, dezelfde twijfels hebben en dezelfde obstakels tegenkomen. “We gaan de Franse lessen combineren met een gepersonaliseerde begeleiding rond dit vrij complexe emigratietraject. De mensen moeten zich ontspannen voelen en kunnen waarderen dat ze begeleid worden door mensen, zoals wij, die het hele proces al eens meegemaakt hebben.”
Verschillende stappen
“Het ontwikkelingsproces duurt langer dan verwacht,” merkt Maarten Stroes op. “Twee derde van het gebouw is klaar (het klaslokaal, de gemeenschappelijke ruimte, twee van de vier wooneenheden zijn opgeknapt). De lessen kunnen beginnen. We kunnen onze internetsite afronden en het echte promotiewerk starten.”
Twee buitenlandse artsen zijn bereid om als proefkonijn te dienen. “We zijn er klaar voor.”
Werving
Maarten Stroes en Lonneke Grobben werken met behulp van wervingsbureaus in Lormes, maar ook in Parijs en in Nederland. “Uiteindelijk gaan we ook werven in andere landen. Het doel is eigenlijk om ons te richten op elke buitenlandse ondernemer die zich in Frankrijk wil vestigen. Lonneke spreekt meerdere talen.”
De planning van een stage
Een stage duurt twee, vier of zelfs acht weken per groep van vier. Het is ook mogelijk om zich in te schrijven voor individuele intensieve cursussen, ‘gericht op het beroep van de persoon’.
De groepslessen zien er als volgt uit: Drie uur les in de ochtend, een Franse lunch tussen de middag en daarna mogen de stagiairs de rest van de middag zelf invullen. “We gaan ze laten deelnemen aan het dorpsleven, we gaan open gesprekken met winkeliers arrangeren en we gaan ’s avonds bijeenkomsten beleggen met verenigingen”, beschrijft Maarten Stroes, die vol vertrouwen allerlei mogelijkheden opnoemt. “Aan het eind van de dag is er ruimte om ervaringen uit te wisselen.”
Het koppel heeft de taken al verdeeld. Maarten Stroes ontwikkelt en geeft de cursussen Frans en Lonneke Grobben geeft cursussen over emigratie en fonetiek. “Ik heb een klassieke werkwijze van het Frans. Lonneke heeft een meer uiteenlopende aanpak.”
Aart Sierksma
Bron: ljdc, Un centre de formation, à Saint-Honoré-les-Bains, pour faciliter l’installation des étrangers [Gwénola Champalaune]