Trouw voor het leven

Vertaald uit FR naar NL

Op 30 oktober is in Château-Chinon een postzegel onthuld met de beeltenis van François Mitterand. De onthulling vond op hetzelfde moment plaats in Parijs en in Jarnac (geboorteplaats en laatste rustplaats). De postzegel is afgegeven door La Poste ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van François Mitterand.
Filatelisten kwamen in groten getale naar de raadzaal van het stadhuis in Château-Chinon om de eerste uitgave van de postzegel te bemachtigen. De raadzaal was voor deze gelegenheid omgebouwd tot een tijdelijk kantoor van La Poste.
Het evenement trok zowel amateurfilatelisten als Mitterand-aanhangers. Ansichtkaarten, enveloppen, allerlei souvenirs en vooral postzegels waren populair. Leuke cadeautjes voor familieleden en vrienden. Het provinciebestuur heeft voor deze gelegenheid ook een ansichtkaart uitgegeven.


mitterandDe jubileumpostzegel van François Mitterand (1916-1996) is in Parijs onthuld door president François Hollande in het Carrousel du Louvre (ondergronds winkelcentrum) in aanwezigheid van Philippe Wahl, directeur van La Poste.

De eerste postzegel na zijn dood
In Château-Chinon werd de onthulling verzorgd door de Vereniging van Filatelisten in de Nièvre met toestemming van het ‘Institut François Mitterand’ en van La Poste door bemiddeling van Anne-Marie Mantin, voorzitter van de detailhandel in Château-Chinon.
In Jarnac (Charente) vond gelijktijdig hetzelfde evenement plaats. Guy Dousset, burgemeester van Château-Chinon, voelde zich erg vereerd: “Tot op heden bestond er slechts één postzegel van François Mitterand in Frankrijk. Die is uit januari 1997, één jaar na zijn overlijden”.
“Het is heel goed dat Château-Chinon uitgekozen is voor deze onthulling”, zegt René-Pierre Signé (senator en oud-burgemeester). François Mitterand hield niet van de pracht en praal van Parijs. Hij hield meer van het platteland in al zijn verscheidenheid, zijn rijkdom en tradities, de boerenbevolking, de Morvandiaux. En vergeet niet, in Château-Chinon is hij groot geworden.”

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Fidèles comme au premier jour [ ]