In twintig gemeenten in de Bazois is de waterkwaliteit wel op peil

Vertaald uit FR naar NL

De prefect van de Nièvre komt met de volgende verklaring: “Twintig gemeenten in de Bazois, met water dat wordt beheerd door ‘SIAEP’ (‘Syndicat intercommunal d’alimentation en eau potable du Bazois’, het drinkwaterbedrijf), hebben water van een goede kwaliteit. De enige uitzondering hierop is Châtillon-en-Bazois.”
De kaart van vorige week over de waterkwaliteit in de Nièvre, op basis van een studie van de ‘UFC-Que Choisir’, is op tal van plaatsen in de Bazois onderwerp van gesprek geweest. Op de kaart was te zien dat vooral in de Bazois, het drinkwater van slechte kwaliteit was.
Het water in de gemeente Châtillon-en-Bazois voldoet nog niet aan de eisen die gesteld worden aan schoon drinkwater, wat betreft fluor en arsenicum. Châtillon valt op dit moment ook niet onder de verantwoordelijkheid van ‘SIAEP-de-Bazois’.

Dat geldt wel voor de gemeenten: Achun, Alluy, Anlezy, Aunay, Bazolles, Biches, Brinay, Chougny, Fertrève, Frasnay-Reugny, Limanton, Maux, Mont-et-Marré, Montapas, Ougny, Rouy, Saint-Maurice, Tamnay-en-Bazois, Tintury en Ville-Langy. Deze gemeenten hebben een positief advies van het Regionaal Bureau Gezondheid (ARS) gekregen. Daarop heeft de prefect van de Nièvre verklaard, dat het door de SIAEP-de-Bazois geleverde water weer geschikt is voor gebruik.

Châtillon-en-Bazois zal nog even geduld moeten hebben
Op 31 maart 2005 had de prefect het gebruik van water voor voedselconsumptie verboden. De Europese normen voor drinkwater waren op die datum aangescherpt. Het had niets met het grondwater te maken, waarin geen enkele vervuiling is aangetroffen.
Ter compensatie voor deze Europese wijziging van de normen, was het noodzakelijk om een zuiveringsinstallatie te bouwen, die sinds kort operationeel is. De bouw van deze fabriek heeft een bedrag van € 1.500.000 exclusief belastingen gekost (deels gefinancierd met fondsen). Deze investering heeft geen invloed gehad op de prijs van het water voor de consument.
Na twaalf jaar wachten hebben de gebruikers van de twintig aangesloten gemeenten in de Bazois eindelijk weer schoon water om te drinken, in tegenstelling tot Châtillon-en-Bazois. In 2018 zal deze gemeente ook aangesloten zijn op het drinkwaterbedrijf ‘SIAEP’ en kunnen beschikken over water dat voldoet aan de Europese normen.

Aart Sierksma
Bron: ljdc, Vingt communes du Bazois retrouvent une eau de qualité [ ]