TYPISCH KERSTSNOEP

De zogenaamde ‘papillotes’ zijn voor de Fransen niet weg te denken tijdens de dagen rond Kerstmis. Een ‘papillot’ is een chocoladesnoepje vergezeld met een tekst (soms ook nog met een knal-element), verpakt in kleurig zilverpapier met franjes aan de 2 uiteinden.
Het symbolische snoepgoed wordt ‘op twee passen’ van de Brionnais-streek vervaardigd in Le Coteau (42), tegenover de haven van Roanne. De fabriek heet Revillon en is, voor wat betreft het maken van (allerlei varianten van) de papillotes, marktleider in Frankrijk.
Sandrine Lecanu, Directrice Marketing, hamert erop dat dit snoepje niet buiten de feestdagen op de markt komt. “Papillotes zijn slechts verkrijgbaar in november/december en daardoor gelieerd aan de feestdagen. Het is een heel specifiek product. Het is namelijk bedoeld om te krijgen en niet om te schenken; men deelt de snoepjes thuis aan de gasten uit.
De fabriek Revillon is -met bedrijfswinkel- gevestigd aan de Place Pincourt in Le Couteau en bestaat al sinds 1898. De jaaromzet bedraagt 50 miljoen euro. Er zijn 220 mensen in vaste dienst en daar worden nog eens 250 seizoen krachten aan toegevoegd om de productiepiek (tussen april en oktober) te kunnen opvangen.
Er wordt ook ander snoepgoed gemaakt, maar de papillot is hét belangrijkste product. Jaarlijks rollen er 3.530 ton van deze bonbons van de band (en dan te weten dat één snoepje 10 gram weegt!).

Het bedrijf legt de lat hoogt qua kwaliteit: de chocolade komt uit Ethiopië, de noten komen uit Amerika en de vanille uit Bourbon. Revillon produceert zelf de (praline)vullingen en de papillotes worden ter plaatse ingepakt voordat ze worden verstuurd. Dit jaar is het thema ‘reizen’, zichtbaar aan de stempels van Afrika en Zuid-Amerika.
De afdeling R&D loopt als het ware een jaar voor op de productie. Hier bijten de medewerk(st)ers zich al weer volop vast op de varianten, texturen, smaken en tendensen (verpakking) voor kerst 2016.

Meer informatie is te vinden op: www.revillonchocolatier.fr

Ellen van der Stam
Bron: lejsl20151205