Van bank veranderen

Vertaald uit FR naar NL

Sinds februari is het makkelijker geworden om van bank te veranderen. Er zijn nog maar weinig mensen die de stap gezet hebben, al krijgen de banken wel veel vragen over dit onderwerp.
De wet Macron (de huidige presidentskandidaat) uit 2015 vereenvoudigt de overgang van de ene naar de andere bankrekening.

Veranderen van bank in vier stappen
1. Geef je bank de opdracht om de overdracht te regelen
Je moet eerst een rekening openen bij je nieuwe bank. Dat kan met een ‘RIB’, Relevé d’Identité Bancaire (bankrekeninggegevens) van je huidige bank. Daarna geef je je nieuwe bank de opdracht om de overdracht te regelen.

Ik heb snoepgoed gekocht met mijn bankpas! Ja, maar je moet je bankpasje wel houden! Het is geen bankbiljet!

2. De nieuwe bank vraagt de gegevens op bij je huidige bank
Het gaat om de automatische overschrijvingen, de stortingen en de nog niet afgeschreven betalingen van de afgelopen dertien maanden.

3. De nieuwe bank informeert de schuldeisers
De nieuwe bank is verantwoordelijk voor het doorsturen van de nieuwe bankgegevens van de klant naar de schuldeisers. De uitgevende instellingen van automatische afschrijvingen moeten de klant informeren dat ze op de hoogte zijn van de bankwisseling. Het is verstandig om in deze fase wat extra geld op de rekening te hebben in verband met eventuele dubbele afschrijvingen.

4. De omzetting duurt maximaal 22 dagen
Na deze termijn is het aan te raden om ervoor te zorgen dat alle wijzigingen goed zijn doorgevoerd voordat je je oude rekening opheft.

Aart Sierksma

Bron: l’yr, Comment changer de banque, en 4 étapes [Véronique Sellès]