Veranderingen bij TGV-station Montchanin / le Creusot!

Vertaald uit FR naar NL
Voortaan betaald parkeren en beperkte loketbezetting.

Het heeft in de regio veel stof doen opwaaien maar sinds 1 oktober j.l. is het bij het TGV-station Creusot voortaan betaald parkeren. Een kleine nuance het zgn. dépose minute is tot 15 minuten gratis. Tot nu toe was het parkeren bij Le Creusot ongelimiteerd en gratis. Dat leverde veel ongemak op voor de dagelijkse reizigers. Het zoeken naar een beschikbare parkeerplaats veroorzaakte veel ergernis. Voor de doorstroming lijkt het een gunstige oplossing. Voor de forens een extra kostenpost van ongeveer € 55,= per maand. Bent u echter inwoner van het CUCM Communauté urbaine du Creusot-Montceau, dan heeft u recht op dagelijks 12 uur gratis parkeren. (anderen € 6,80). Voor deze inwoners is ook het maandabonnement parkeren goedkoper.
De Maire van Autun is echter tegen deze gekozen voorkeursbehandeling voor de inwoners van het CUCM en gaat hiertegen in beroep. Hij vindt dat de inwoners van het Grand Autunois worden benadeeld. Het CUCM stelt zich echter op het standpunt dat gemeenschapsgeld van het CUCM is ingezet voor de herstructurering van de parkeerplaats. Een geldige reden om de betrokken burger hiervoor een voordeel te gunnen.

Vanaf 17 oktober gaan ook de drie bezette loketten dicht. Hiervoor in de plaats komen drie ticketautomaten en een ontvangstbalie met een agent van de SNCF. De redenen hiervoor zijn de teruglopende omzet en het feit dat de meeste reizigers hun tickets al via internet hebben gekocht en uitgeprint, of op hun smartphone. Hiermee verdwijnt wel het gemak voor het regelen van afwijkende reisarrangementen via het loket. Daarvoor moet men nu naar de gewone stations van Montchanin, Tournus of Par Dieu in Lyon. De agent zal aanwezig zijn maandags van 7.30-10.45 en 16.45-20.00 uur, op dinsdag – zaterdag van 16.45-20.00 uur en op zondag van 09.30 tot 20.00 uur.

TGV-reizigers die gebruik maken van het station Mâcon-Loché kunnen tegen de landelijk geldende tarieven bij het station parkeren. Hier gelden geen voordelen voor de inwoners. De gemeente Mâcon heeft echter een goedkoper parkeeralternatief op enige honderden meters van het station mogelijk gemaakt.

Daniel Friedrichs
Bron : lejsl, 2-10-2016