bekeuring

De “verbalisatrice” binnenkort op de weg?

Vertaald uit FR naar NL

De stad Nevers overweegt de aanschaf van een voertuig dat in staat is alle bestuurders van voertuigen, die in overtreding zijn te verbaliseren. Daarmee lopen ze vooruit op de wet “dépénalisation du stationnement” (de afschaffing van strafrechtelijke sancties voor foutparkeren) die 1 januari 2018 ingaat.

De decriminalisering van het parkeren betekent niet het einde van het parkeertarief. Het is het transformeren van de strafrechtelijke boete in een vergoeding voor de plaatselijke overheid.

Een auto, die automatisch ‘boetes’ uitdeelt
Bestuurders die niet betalen voor het parkeren of de betaalde parkeertijd overschrijden krijgen niet meer een boete, maar gaan betalen voor de tijd dat de auto er staat. Momenteel heeft een boete voor onrechtmatig parkeren onvoldoende afschrikkende werking (vooral in Parijs en omgeving). Met deze nieuwe techniek kunnen steden hun eigen mobiliteitsbeleid voeren, aangepast aan de specifieke kenmerken van hun stad. Zij mogen de inkomsten, die hieruit voortvloeien zelf gebruiken om het openbaar vervoer te moderniseren en verder te ontwikkelen.

De steden krijgen verschillende mogelijkheden aangeboden. Gratis parkeren voor een bepaalde periode in blauwe zones of openbaar verhuur voor een beperkte tijd in een bepaald gebied. De gemeenteraad wordt verantwoordelijk voor de tijden en prijzen van parkeren.

Deze veranderingen veroorzaken een verhoogde activiteit voor agenten, die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de openbare weg. Vandaar de wens van de gemeente Nevers om een auto “verbalisatrice” te gaan gebruiken.

Personeelskosten beheersen
Een ontwerp was te zien op donderdag 26 januari op het gemeentelijk politiebureau. Een zeefdruk van een Renault Mégane ASVP met binnen en buiten apparatuur, aangesloten en gekoppeld aan de servers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit voertuig, ontworpen door de veiligheidsdienst van het wegennet, is in staat om alle strafbare feiten omtrent het parkeren te registreren en kan ook ingezet worden bij andere overtredingen.
De verkregen informatie wordt rechtstreeks naar het ministerie verstuurd en vervolgens behandeld. De gemeentes kunnen met deze overname het verdwijnen van betaald parkeren opvangen, hun personeelskosten beheersen en de continuïteit van het toezicht op de openbare weg waarborgen.

Aart Sierksma
Bron: ljdc, La voiture “verbalisatrice” bientôt sur les routes ? [Stéphane Ebel]