Voor of tegen uitbreiding van een varkensfokkerij

Vertaald uit FR naar NL

Tot 8 november kan iedereen zijn mening geven over de nieuwbouw in Sichamps.
De exploitant wil een nieuw gebouw plaatsen, omdat de huidige varkensschuur op instorten staat. Hij heeft een verzoek ingediend bij het departement van de Nièvre. De varkenshouderij gaat hiermee een nieuwe fase in. Omdat het een milieubelastend bedrijf betreft, komt er een openbare raadpleging. Informatie is te vinden  op de website van het departement van de Nièvre.
“De installatie in Sichamps is aftands. Het staat er al meer dan dertig jaar”, legt Julien Briant van Hypor France uit. (een organisatie die de genetische vooruitgang in de varkenshouderij wil bevorderen, waaronder ook de installatie van Sichamps valt). “Wij willen niet dat onze werknemers ook maar enig risico lopen. Je moet blijven vernieuwen.”

Keuzes
Als de aanvraag wordt goedgekeurd, zal het nieuwe bedrijf in juni worden opgeleverd. “Het aantal zeugen zal gelijk blijven”, specificeert Julien Briant. “Het blijven er 380. Maar we zullen moeten uitbreiden, want door de genetische vooruitgang gaan de varkens steeds zwaarder worden. Bovendien hebben ze meer ruimte nodig, waardoor we een groter bedrijf moeten bouwen”. Het totaal aantal varkens bij Hypor gaat van 1760 naar 1990. De veestapel in Sichamps blijft daarmee vergeleken gemiddeld. Het zal zich vooral richten op de selectie mannetjes/vrouwtjes.

Bescherming van de gezondheid
De fokkerij blijft afgesloten voor de buitenwereld. Sommige buurtbewoners verbazen zich erover dat ze nooit varkens buiten zien. “We kunnen ze niet buiten laten lopen”, vervolgt Julien Briant. “We vermijden dat de varkens in contact komen met de omgeving, in verband met allerlei overdraagbare ziektes, vooral van de wilde zwijnen. Onze dieren mogen geen besmettelijke ziektes oplopen”.

Mest
Tien gemeenten zullen te maken krijgen met het uitrijden van mest na nieuwbouw. Sichamps, Beaumont-la-Ferrière, Prémery, Nolay, Parigny-les-Vaux, Urzy, Poiseux, Saint-Aubin-les-Forges, Oulon et Lurcy-le-Bourg. Kleine verandering met de huidige situatie: De gemeenten d’Avril-sur-Loire en Décize zullen er geen last meer van hebben, terwijl Oulon en Lurcy-le-Bourg wel binnen die straal komen.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Pour ou contre le projet d’extension [Laure Brunet]