Waarom zijn alcoholtesters verplicht in alle voertuigen

Vertaald uit FR naar NL

Een éthylotest in je auto is nog steeds verplicht, al word je tot nu toe niet beboet.

De wet. De toepassing. De realiteit.
Op 1 maart 2012 is de alcoholtester gepubliceerd in het Staatsblad en daarmee verplicht gesteld voor alle gemotoriseerde voertuigen. Geen tester in je auto betekent een boete van 11 euro.
Een jaar later, op 1 maart 2013, werd een nieuw besluit gepubliceerd in het Staatsblad. Het blijft verplicht om er een in je auto te hebben, maar je wordt er niet meer voor beboet.

Gezond verstand
“Pas op dat je op je hoede blijft,” zegt een woordvoerder van Veilig Verkeer. “Iedere bestuurder moet er één in zijn auto hebben”, benadrukt Yves Lemaire, regionaal directeur van ‘la Prévention routière Bourgogne Franche-Comté’. “Ik betreur het dat de sanctie is verdwenen. Je moet jezelf toch kunnen testen als dat nodig is. Ik houd niet van die onduidelijkheid. Ik ben vooral een man van de praktijk: Als een bestuurder gedronken heeft moet hij goed beseffen dat hij niet meer achter het stuur kruipt. Het is een zeer toegankelijk instrument dat de verkeersveiligheid bevordert. De aanbevolen wegwerp ademtesters worden verkocht voor ongeveer 2 euro. Het hebben van een alcoholtester in je auto is een teken van gezond verstand. Alleen het bezit al zorgt voor extra alertheid. Zelfs als de nauwkeurigheid, de levensduur (ze zijn twee jaar geldig) en de sterkte (ze zijn gevoelig voor temperatuurvariaties) beperkt blijven. Dit is een onmisbaar hulpmiddel”, zegt de Regionaal Directeur Verkeersveiligheid.

Een ethytotest kan levens redden
“Mensen denken vaak aan verlies van geld of van punten als ze gepakt worden met teveel alcohol op, maar… een ademtester kan ook je leven redden”, concludeert de woordvoerder van Veilig Verkeer.

Tot slot
Het is goed om te weten dat alcoholtesters het mogelijk maken om te bepalen of de toegestane wettelijke limiet (0,5 gram alcohol per liter bloed) wordt overschreden. Sinds 1 juli 2015 is de bloedalcohol-limiet echter vastgesteld op 0,2 g / l voor jonge bestuurders. Zelfs in het geval van een negatieve alcoholtest kan een jonge bestuurder dus positief zijn.

Aart Sierksma

Bron: l’yr, Pourquoi les éthylotests sont obligatoires dans tous les véhicules [Nicolas Ruiz]

245 keer bekeken