We hebben de fietstrein tussen Cordesse en Barnay getest

Vertaald uit FR naar NL

Vanaf de zomer van 2018 is de vélorail, die van het station van Cordesse naar het station van Barnay gaat, toegankelijk voor het publiek. Het is de eerste elektrische fietstrein in Frankrijk.

Ondergetekende heeft met twee collega’s de Vélorail uitgeprobeerd en ik kan u zeggen dat we het met veel plezier hebben volbracht. De afstand bedraagt ongeveer 12 kilometer. Ik ben niet bepaald sportief, heb geen jeugdige uitstraling en houd van lekker eten. Maar de negen vélorails die Olivier Curie aanbiedt, allemaal uitgerust met een elektrische trapondersteuning, maken de rit zeer aangenaam en zorgen ervoor dat je de omgeving op een andere manier kunt ervaren.

Een primeur in Frankrijk
Natuurlijk bestaat de vélorail al jaren, maar Olivier Curie is de enige die een hele vloot van fietstreinen met elektrische ondersteuning aanbiedt.
Voordat we vertrekken, luisteren mijn teamgenoten en ik eerst naar de veiligheidsinstructies. Daarna zetten we onze zadels op de juiste hoogte en vertrekken. De ijzeren wielen maken een geluid alsof je aan het schaatsen bent, vanwege de natte rails. We zijn weg zonder de minste inspanning. Noch ons eigen gewicht, noch het gewicht van de machine wordt tijdens het trappen gevoeld. Geleidelijk verlaten we het station van Cordesse in de richting van Barnay. Dit deel is al in juni open gegaan voor publiek. De rest van de route naar Manlay werd in juli geopend. Bestuurlijke vertragingen leidden ertoe dat Olivier Curie in het begin slechts zes kilometer parcours kon openen. Met Manlay (Côte-d’Or) als eindpunt op ongeveer 12 kilometer, is het mogelijk om een dikke twintig kilometer heen en terug af te leggen.”
Michelines

Het geluid dat de fietstrein op de rails maakt, een karakteristiek tac tac, vinden we ouderwets aangenaam. Het doet ons denken aan de ‘Michelines’ (Een lichte autotrein, waarvan de wielen zijn uitgerust met speciale banden, ontwikkeld door het bedrijf Michelin in de jaren 1930).

Aanbevelingen voor gebruik
Net als een gewone trein moet de vélorail ook spoorwegovergangen oversteken. Vijf in totaal tot aan Manlay. De eerste passeert een weg waar, ondanks de waarschuwingssignalen, automobilisten niet lijken te begrijpen dat deze oude spoorweg weer open is. Voorzichtigheid blijft dus geboden. Als je dit punt voorbij bent kun je eenvoudig je weg vervolgen. Het enige dat je nu nog tegenkomt zijn koeien die je, na het uitkomen van een bocht, nieuwgierig aankijken.
Een dik halfuur later zien we het station van Barnay in de verte opdoemen. Bij dit voorlopige eindpunt legt Olivier Curie ons uit wat we moeten doen om de fietstrein om te draaien. Ik ga met mijn volle gewicht aan de voorkant van het voertuig hangen. Aan de andere kant tilt mijn collega Nicolas het gevaarte op en draait het om. “Is het zwaar?”, vraag ik hem. “Niet echt”, antwoordt hij. Eenmaal in de goede richting vertrekken we naar Cordesse. Als we terug zijn bij het station ben ik verbaasd over mijn fysieke kunnen. Maar Nicolas herinnert me er terecht aan dat we een elektrische ondersteuning hadden bij het trappen.

[Michel Garcia]

De huur van een fietstrein is 25 €. Om veiligheidsredenen moet u met ten minste twee personen zijn. Maximaal vier personen of vijf als er drie kinderen bij zijn.

Aart Sierksma

Bron: lejsl, On a testé pour vous le vélorail entre Cordesse et Barnay [Michel Garcia]