Weinig of geen Nederlanders verwacht in de Morvan

Ondanks het begin van de schoolvakanties en het goede weer, denken de Nederlanders die in de Morvan wonen niet dat er veel landgenoten naar de Nièvre zullen vertrekken.
De schoolvakanties in Nederland begonnen op 25 april en sommige mensen vragen zich af of er misschien Nederlanders naar de Morvan komen. Deze bezorgdheid komt voort uit de tegenstrijdige informatie over de inperkingsmaatregelen in Nederland.

Verschillende burgemeesters verzetten zich tegen toeristische verhuur

De Nederlandse autoriteiten hebben de lockdown gebaseerd op een vrijwillig isolement en op zelfdiscipline van de bevolking om maatregelen op het gebied van afstand en gezondheid ten uitvoer te brengen. ‘Er is mooi weer voorspeld in Nederland. We zullen zien hoe de mensen zich gedragen bij mooi weer en of de regels zullen veranderen’, zegt Nettie, Morvandelle met hart en ziel.
Maarten Stroes, een inwoner van Saint-Honoré-les-Bains, die regelmatig contact heeft met de medische wereld, zegt: ‘De Nederlandse artsen zijn geleidelijk aan van mening veranderd. Dwangmaatregelen bewijzen, net als in Frankrijk, hun doeltreffendheid.’ Hij vreest voor zijn land, dat 17 miljoen inwoners heeft en ongeveer net zo groot is als de Bourgogne.
Wat de komst van hun landgenoten naar Frankrijk betreft, kan niet één van de Nederlanders die wij spraken zich daar iets bij voorstellen. En als dat wel gebeurt zouden zij zich daar als eerste enorm over opwinden. ‘De regering raadt het trouwens sterk af. Er zijn grenscontroles en controles op de snelwegen. De kans is nagenoeg nihil dat ze komen, tenzij ze een professionele reden hebben’, zegt Maarten Stroes.
Bovendien zijn verschillende burgemeesters gekant tegen toeristische verhuur tijdens deze lockdownperiode. Daniel Martin, burgemeester van Onlay, is formeel: ‘De Nederlanders die op dit moment in de Morvan zijn, zijn voor de lockdown aangekomen. De Nederlandse inwoners in onze gemeente die voor de lockdown vertrokken zijn – bijvoorbeeld om hun familie te bezoeken – zijn niet eens teruggekomen om te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.’
Nettie benadrukt: ‘Ik ben heel erg blij om hier te zijn en ik moet de regels die van kracht zijn in het land waar ik graag verblijf nauwgezet respecteren, dat lijkt mij heel normaal.’
Aart Sierksma
Bron: Confinement, contrôles aux frontières… : peu ou pas de Néerlandais attendus dans le Morvan [Frédéric Lonjon]

976 keer bekeken