Welke toeristische locaties krijgen binnenkort een bord langs de snelweg

Vertaald uit FR naar NL

Vanaf het einde van het jaar zullen de bruine borden langs de snelwegen in de Yonne worden vervangen. Er komen nieuwe borden met nieuwe locaties voor in de plaats.
De traditionele bruine borden zijn volgens APRR (‘Autoroutes Parijs-Rhin-Rhône’) te oud. De oudste staan er al bijna 40 jaar. “Een eerste serie is al goedgekeurd door de prefectuur,” zegt Anne Jerusalem. Ze is vice-presidente van de raad en heeft toerisme in haar portefeuille.

Een bord voor Chablis?
Vanaf het einde van het jaar 2018 krijgen automobilisten de kastelen van Maulnes en Tanlay te zien. Net als het kasteel met de prachtige tuinen van Ancy-le-Franc. Daarnaast komen er borden van Auxerre met de kades langs de Yonne, van Guédelon (een middeleeuwse kasteel) en van de steden Sens en Saint-Florentin. Ook Tonnerre met ‘la Fosse Dionne’ is van de partij. (Een bron met een grote wasplaats uit de achttiende eeuw)
De tweede serie kan vóór de zomervakantie van 2019 worden geïnstalleerd. Dan gaat het om borden van de plaatsen Pontigny, Vézelay, Avallon, Montreal en Saint-Fargeau.
De contouren van de derde fase zijn nog niet bekendgemaakt. Volgens onze informatie wordt er dan ook een bord van Chablis geplaatst.

Borden van 15.000 euro per stuk
guedelonAchter de schermen is druk vergaderd om tot overeenstemming te komen over de prijs van de borden. Het is 15.000 euro per stuk geworden. Het bestuur van het departement moest samen met de APRR en de bestuurders van de verschillende locaties uitzoeken waar de borden geplaatst zouden kunnen worden. “We hadden in eerste instantie een lijst van 70 locaties gemaakt”, zegt Anne Jerusalem. “Dat leverde natuurlijk allerlei frustraties op. We moesten per slot van rekeningen keuzes maken. Uiteindelijk zullen er 41 nieuwe borden worden geplaatst.”

De eerste ontwerpen zijn onthuld
De publieke locaties kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming van 15 tot 25 %. Voor privé locaties, zoals Guédelon of Ancy-le-Franc, is er geen financiële ondersteuning. De ontwerpen van de eerste serie zijn inmiddels onthuld. “Het resultaat is redelijk succesvol”, zegt Anne Jerusalem. We wachten nog even met ons oordeel totdat we ze op ware grootte hebben gezien. De bekendheid van de Yonne zal hierdoor in ieder geval flink toenemen”
“Er zullen 17 borden vanaf het einde van het jaar moeten worden geïnstalleerd”, zegt Olivia Renaud, communicatiemanager bij APRR. “Een tweede serie is gepland voor de eerste helft van 2019. Een derde en laatste serie wordt geplaatst zodra de A6-uitbreidingswerkzaamheden zijn voltooid.”

Aart Sierksma

Bron: l’yr, Quels sites touristiques vont bientôt s’afficher le long des autoroutes dans l’Yonne? [Marc Charasson]

400 keer bekeken