Wij vormen een brugfunctie!

Vertaald uit FR naar NL

Het overkoepelende Comité voor de gehandicaptensport in de Nievre (Comité Handisport) telt op dit moment 400 leden, die bij twintig verenigingen of speciale afdelingen van verenigingen tweeëntwintig verschillende sporten beoefenen. Zes maal per jaar is er een informatieve bijeenkomst en het Comité verzorgt dit jaar vierentwintig manifestaties in de Nievre. Kortom bijna niets is onmogelijk.

Er wordt van alles aan gedaan om de gehandicaptensport te stimuleren en bekendheid te geven. De huidige voorzitter van het Comité, Hervé Barsse, is trots op het resultaat van alle inspanningen. Binnen de vier jaar van zijn voorzitterschap is het aantal gehandicapte deelnemers gegroeid van 250 naar 400. Dit zijn mensen van alle leeftijden met heel verschillende soorten beperkingen maar met een gemeenschappelijke deler: zij houden van de sport.

Wij vormen een brugfunctie tussen gehandicapte en valide sportbeoefenaars. Het idee is om onze leden te laten integreren in de sportverenigingen. Door te sporten doorbreken zij het isolement waarin zij door hun handicap vaak leven. Sporten heeft een gunstige invloed op de gezondheid, de ontwikkeling van lichaam en geest. Om de mogelijkheden voor gehandicapten te vergroten, worden er gratis trainingen gegeven aan medewerkers van de reguliere sportverenigingen om hen kennis te laten maken met de mogelijkheden en beperkingen van gehandicapte sporters.

Het Comité probeert een zo groot mogelijk scala van sporten aan te bieden, zoals boogschieten, duiken, rolstoel basketbal, badminton, skaten, hockey… en levert daarvoor allerlei soorten hulpmaterialen.

Sinds twee jaar is er een wekelijkse bijeenkomst in Nevers op de woensdagmiddag (van 13.30 tot 15.00 uur) voor iedereen met een handicap. Tijdens deze middagen zijn vooral propschieten en pétanque heel populair.

‘Door te sporten kan je boven je zelf uitstijgen, je bent weer net zoals de anderen.’ Aan het woord is Nathalie Laurent (46), die sinds een ernstig motorongeluk in 1993 in een rolstoel zit. ‘Sport is altijd al mijn lust en mijn leven geweest. De uitdaging die sport biedt vind ik fantastisch en dat is echt niet veranderd door het ongeluk. In het begin waren mijn medespelers soms een beetje te lief voor mij, dat vond ik niet leuk. Maar gelukkig behandelen zij mij nu gewoon, anders is het sporten geen uitdaging meer.’

‘Iedere maandagavond ga ik badmintonnen in het Maison des Sports in Nevers. Ik ben de enige die in een rolstoel zit, maar dat maakt niet uit. Er zijn ook enkele dove medespelers, maar samen hebben wij ontzettend veel plezier in het spel. En op zondagmorgen speel ik basketbal. Mijn droom is om deel te nemen aan de Franse badminton kampioenschappen. Afgelopen jaar waren die in Bourges en ik ben er naar toe geweest. Fantastisch was het!’

In de loop van 2016 gaat Nathalie een keer parachutespringen samen met haar broer. Ook zou zij graag een keer gaan skiën. Het Comité is bezig om dit voor gehandicapten mogelijk te maken, Nathalie ziet er naar uit.

Voor meer informatie over de gehandicaptensport in de Nievre zie hier.

Elsa Telder

Bron: Journal du Centre 11 februari 2016