Wijnboeren verenigen zich tegen de vorst

Vertaald uit FR naar NL

Twee jaar achter elkaar is genoeg! De wijnboeren van Pouilly en omgeving zijn het slachtoffer zijn van de grillen van een steeds ongunstiger klimaat zat. Soms hagelschade en steeds vaker late nachtvorst. In 2016, in de nacht van 19 april, daalde de thermometer tot -3 °C aan de grond en vernietigde enkele percelen.

Effect op de werkgelegenheid
Het afgelopen jaar was het opnieuw raak, met tussen 19 en 27 april nachtvorsten van -6 °C en -7 °C. Aanzienlijke schade aan de gewassen en dus een veel kleinere oogst. Dit krijgt steeds meer gevolgen voor de lokale economie en voor de werkgelegenheid. Sommige boeren moeten het aantal uren van hun werknemers verminderen, anderen gebruiken geen seizoenarbeiders meer. “Als de oogst mislukt of vermindert, wordt ook het werk in de wijnkelders daarna beïnvloed,” zegt Katia Mauroy, voorzitter van de ‘Syndicat Viticole’.
In de afgelopen jaren hebben wijnboeren allerlei vruchtbare percelen, die dertig of veertig jaar lang braak hebben gelegen, herbeplant. In de jaren vijftig was er vaak vorstschade en werden de wijngaarden regelmatig getroffen door hagel. Na verscheidene jaren zonder oogst, werden die percelen dan verlaten en achtergelaten.
wijnboerIn 1997-1998 beschadigde de lentevorst opnieuw de wijngaarden. In die tijd brandden de boeren fakkels tegen de vorst. Een arbeidsintensief werk. Zodra de temperatuur rond -1 °C kwam, vaak midden in de nacht, staken de boeren 400 tot 500 fakkels per hectare aan. Er waren ook boeren die voor een sprinklerinstallatie kozen, die de lucht verzadigde met vocht zodat de knoppen van de druiven gehuld werden in een dun beschermend laagje ijs. Tijdens de vorstperiode van 2016 zijn er verschillende systemen getest, variërend van fakkels tot gasbranders.
Vorig jaar is de wijnwereld op zoek gegaan naar duurzamere oplossingen. De exploitanten hebben zich verenigd en hebben een collectieve oplossing gevonden. “In de wijngaarden zien we nu overal torens verschijnen. Er zijn er al vijftig geplaatst. Zo’n machine kan verschillende percelen beschermen van meerdere eigenaren, afhankelijk van de temperatuur. 4 hectare bij een temperatuur van -4 °C, 6 tot 7 hectare bij -2 °C. Deze apparaten blazen warme lucht naar de grond en beschermen zo de beplanting. Sommige werken automatisch en lopen op gas. Andere werken op olie of moeten aangedreven worden door een tractor. De meeste machines worden collectief aangeschaft. Een grote investering. We spreken toch al gauw van €10.000 per toren,” vertelt Katia Mauroy.

Samen strijden tegen de vorst
Binnenkort wordt het grootste deel van de wijngaarden uitgerust met deze nieuwe installaties. Naast deze machines worden ook veel fakkels aangeschaft voor percelen die moeilijk te beschermen zijn. Sommige bewoners zullen er wel wat overlast van ondervinden. De torens produceren geluid tijdens het draaien, maar dat zal slechts voor enkele uren zijn. De wijnboeren rekenen op begrip van de bevolking. “Ons doel is natuurlijk niet om de mensen in de omgeving te ergeren. We hebben een economisch doel: Het redden van onze oogst en het behoud van de werkgelegenheid,” zegt de voorzitter. Ze verwelkomt de solidariteit van haar collega’s. “Het gezond verstand heeft gezegevierd. We hebben met elkaar het vermogen om te reageren en om de leiding te nemen, zelfs als… we dit misschien voor niets hebben gedaan.”

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Les viticulteurs s’unissent contre le froid avec de nouvelles machines anti-gelée [Jean-Bernard Pardieu]