De wijnen van de Yonne hebben een moeilijk jaar achter de rug
Slechts 234 monsters van zestig wijnbouwers waren beschikbaar voor de preselectie van Yonne-wijnen voor het ‘Concours de Paris’. Het jaar 2016 is niet te vergelijken met 2002 en 2003.
Veertien januari moesten 84 juryleden van de voorselectie (wijnmakers, restauranthouders en amateurs) de wijnoogst beoordelen in Beines. Welke wijnen worden geschikt bevonden voor het ‘Concours de Paris’. (De grands crus van Chablis en van Irancy uit 2015 waren vooraf al geselecteerd). Aan tafel is men erg geconcentreerd, maar het resultaat valt tegen. De meeste wijnen missen de bekende heldere frisheid. Het gevolg van een ingewikkeld jaar. Een uitschieter vormen de wijnen van de witte heuvels van Auxerre. “De kwaliteit is gelijkmatig. We genoten niet van uitzonderlijke dingen, maar over het algemeen hebben we een vrij homogene kern van wijnen, boven het gemiddelde,” aldus een jurylid. Aan de volgende tafel wordt met enthousiasme gereageerd over de ‘épineuil’. “We hebben hele lekkere dingen gedronken. Alle wijnen hadden een mooie concentratie, mooie kleuren, een mooie dichtheid. We kunnen wel zeggen dat we een aangename proeverij hebben gehad.”
Een mooie consistentie en onmiskenbare kwaliteit
Het bijvoeglijk naamwoord dat het meest gebruikt wordt aan de tafels, die belast zijn met het beoordelen van een dozijn chablis, is: aangenaam. “Alle geproefde wijnen weerspiegelen de typische aard van de ‘appellation’: een mooie consistentie en een onmiskenbare kwaliteit. We zijn het er allemaal over eens dat de kwaliteit van het jaar 2016 goed is. Wat betreft de ‘Grands Crus’ van Chablis kunnen we spreken van heel goed wijnjaar. De wijnen zijn vet, rond en krachtig. Het zijn zeer mooie wijnen met een enorme intensiteit en een onmiskenbare potentie.”
Ten slotte komen we aan bij de Crémant. Daarvan wordt de ‘homogeniteit, lichtheid en finesse’ onderstreept door de juryleden.
Aart Sierksma
Bron: l’yr, La présélection des vins de l’Yonne pour le concours général agricole est marquée par la difficile année 2016 [Véronique Sellès]