Het wordt weer koud in de Nièvre

Vertaald uit FR naar NL

kachelKoolmonoxide zorgt ieder jaar weer voor dodelijke ongevallen. Met de komst van de kou en het opstarten van de kachels stijgt ook weer de kans op koolmonoxidevergiftiging als gevolg van onvolledige verbranding van hout, steenkool,  butaan en propaan. Hetzelfde geldt overigens voor geisers en kookinstallaties. Dit sluwe, giftige en reukloze gas doodt mensen en veroorzaakt elk jaar 306.000 ziekenhuisopnames in Frankrijk. De Nièvre is daarop geen uitzondering met zes doden sinds 2009.  In Saint-Amand-en-Puisaye eind januari 2014 bijvoorbeeld hadden we zo’n vergiftiging zonder zeer ernstige gevolgen. Een defecte gaskachel zorgde voor een ziekenhuisopname van zeven mensen met ernstige hoofdpijnklachten.

Herkenbare verschijnselen
Meestal begint het met hoofdpijn. “Als de vergiftiging niet stopt zien we misselijkheid, braken en zelfs verlies van bewustzijn” zegt Dr Ludovic Laurent, chef-arts van Service départemental d’Incendie et le Secours (Sdis). Deze aandoeningen kunnen onafhankelijk van elkaar voorkomen. “In de meest extreme gevallen kan het slachtoffer het bewustzijn verliezen of zelfs in een paar minuten sterven,” zegt de arts. Vergiftiging kan vooral dodelijk zijn wanneer de geurloze koolmonoxide zich verspreidt tijdens het slapen.
Allerlei voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen, net zoals de brandweerlieden zelf nemen tijdens een reddingsactie. Zij hebben bijvoorbeeld allemaal een koolmonoxidedetector bij zich voor hun eigen veiligheid, die hen in staat stelt om te bepalen of er sprake is van een vergiftiging.

Zes doden
Koolmonoxidevergiftiging wordt niet alleen veroorzaakt door verwarmingsinstallaties. Twee van de zes sterfgevallen in de Nièvre zijn te wijten aan generatoren. Twee werden veroorzaakt door een elektrisch apparaat en de laatste twee slachtoffers werden gedood tijdens het vrijkomen van gas tijdens het reinigen van een put.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, L’arrivée du froid dans la Nièvre fait craindre des intoxications au monoxyde [Ludovic Pillevesse]