WORST!

In de omgeving van Digoin konden afgelopen zondag de fazanten, hazen en ander klein wild even opgelucht adem halen. De jagers hadden hun geweer namelijk tijdelijk verruild voor een keukenschort. Zij bevonden zich in het centrum van Verdier, waar ze voor 9 euro de meter bloedworst stonden te verkopen. Dit met het doel de verenigingskas te spekken.

In de loop der jaren is de worst steeds langer en langer geworden, tot wel 700 meter dit jaar. Zo’n lengte heb je niet in 1,2,3 gemaakt. De jagers zijn dan ook al vanaf donderdag bezig. De mix van specerijen, reuzel, 300 kilogram gesnipperde uien en 300 liter varkensbloed wordt in darmen geperst. De worsten worden in kokend water gelegd en zijn gaar als ze boven komen drijven.

Voor de folklore en teneinde de productiemethode voor de bezoekers aanschouwelijk te maken, maakt men de laatste stukken worst ter plekke.

Gérard Daligand, die de operatie ‘boudin-noire’ leidt, nodigt de voorbijgangers uit om een stukje worst te proeven, “om de koffie te laten zakken”.

Na het eten van de worst is het de beurt aan de waard: “Drink een glas wijn, dat vindt de worst fijn”.

De hele exercitie trekt bezoekers van ver over de dorpsgrens. De voorzitter van de jachtvereniging, Marcel Lazarri, verzekert dat er fervente aanhangers uit Charolles en zelfs uit de Morvan komen.

De worstenverkoop lijkt voor anderen een voorwendsel om oude bekenden tegen het lijf te lopen. Oud-jager Hubert Chalmin ontmoet zijn kameraden van vroeger en heel snel komen de gehouden klopjachten en de bij elkaar geschoten jachttableaus van weleer aan de orde.

Ellen van der Stam

Bron: lejsl20151109