Zeven van de acht departementen van de Bourgogne-Franche-Comté koos voor de FN

Vertaald uit FR naar NL

Marine Le Pen kwam als eerste uit de bus in de eerste ronde van de verkiezingen in de Bourgogne-Franche-Comté op zondag 23 april, met 25,09% van de uitgebrachte stemmen.

In 2012 hadden de acht departementen van de Bourgogne-Franche-Comté François Hollande bovenaan staan met 26,56% van de stemmen, net voor Nicolas Sarkozy (26,1%) en Marine Le Pen (20,32 %). Een resultaat dat voor een groot deel te danken was aan de inwoners van de Nièvre met een score van 32,64% voor de socialistische kandidaat, evenals de Saône-et-Loire (28,69%), Haute-Saône (26 , 38%) en Belfort (26.01%). De andere departementen waren voor Nicolas Sarkozy.
Deze keer zag het beeld er heel anders uit in deze regio op de avond van de eerste ronde. Een marineblauw gekleurd gebied, met één uitzondering: la Côte-d’Or, waar Emmanuel Macron won (23,65% tegen 22,52% voor FN).
Alle andere departementen gingen naar le Front National: 31,36% in de Haute-Saône, 28,52% in de Yonne, 26,89% in Belfort, 24,76% in de Nièvre, 24,28% in Saône-et-Loire, in de Jura 24,14% en 23,45% in de Doubs.

Zeven van de departementale hoofdsteden hebben echter Emmanuel Macron op één staan: Dijon (27,31%), Nevers (26,82%), Besançon (26,44%), Macon (25,35%), Lons-le-Saunier (24,75%) Auxerre (25,24%) en Vesoul (23,36%). Alleen Belfort is hierop een uitzondering met Jean-Luc Mélenchon aan kop.

Macron - Le PenDe hoofdsteden van de Bourgogne-Franche-Comté zien eruit als eilandjes op de nieuwe electorale kaart. Een trend die in het hele land terug te vinden is: De kandidaat van ‘En Marche!’ wint in de steden, terwijl het platteland voor het FN kiest. Het land lijkt in tweeën verdeeld: Aan de ene kant de gebieden die op de trein van de globalisering zijn gesprongen en aan de andere kant de gebieden die te maken hebben met een agrarische en industriële crisis, waar de mensen de Europese Unie wantrouwen en waar ze van mening zijn dat ze niet of niet meer beschermd worden.
De resultaten in deze regio worden sterk beïnvloed door de stappen die een aantal lokale leiders hebben gezet. In Besançon, waar Emmanuel Macron heeft gewonnen, is burgemeester Jean-Louis Fousseret een tijdje geleden overgestapt naar ‘En Marche!’ Net als Denis Thuriot in Nevers en François Patriat in de Côte-d’Or. Zelfs François Sauvadet, republikeins president van de Côte-d’Or was niet in staat om de Macron-golf tegen te gaan, ondanks een score van François Fillon boven het nationale gemiddelde (21,26%).

Aart Sierksma
Bron: ljdc, Sept des huit départements de Bourgogne-Franche-Comté ont choisi le FN [Valérie Mazerolle]