De zeven sluizen van Rogny

Zeven sluizen RognyHet gemeentebestuur maakte woensdag 2 november bekend dat de onderhoudswerkzaamheden rondom de zeven sluizen van Rogny starten. De sluizen stammen uit de 17de eeuw en zijn aangelegd in opdracht van koning Henry IV.

Het gebied beslaat meer dan 22.000 m² vanaf het canal de Briare  tot aan de sluizen. De gemeente Rogny is verantwoordelijk voor het onderhoud en de ontwikkeling van dit landschap. De werkzaamheden zullen nog dit jaar uitgevoerd worden.
Enkele ambtenaren hebben samen met een architect de verkeerssituatie rond het project bekeken om uit te zoeken hoe je meer bezoekers kunt trekken en hoe je ervoor zorgt dat ze langer blijven. Met de aanleg van een glooiend pad, stenen banken en een verlichtingsinstallatie moet dat lukken.

Wat zijn de uitdagingen?
Sinds 1983 zijn de sluizen een historisch monument. Het publiek mag zich niet op of rond de sluizen begeven. De vraag is nu: Hoe kun je het terrein veilig toegankelijker maken? Het gemeentebestuur heeft gekozen voor een groenstrook om te voorkomen dat het publiek dicht bij de sluizen kan komen.

Aart Sierksma

Bron:  l’yr