Zonder auto op het platteland in de l’Yonne

Vertaald uit FR naar NL

Zomaar een ochtend voor de supermarkt in Mézilles. De klanten staan in de rij net als de auto’s. In dit dorpje Puisaye, op 10 km van Toucy en 40 km van Auxerre verplaatst iedereen zich per auto. Als je aan de mensen vraagt wat ze zouden moeten zonder auto, kijken ze je stomverbaasd aan. Verbijsterd. “Zonder onze auto? Dan zitten we muurvast,” zegt Paul die zijn boodschappen achter in de auto zet. “We zouden niks meer kunnen. Zo is dat nu eenmaal op het platteland en dat zie ik nog niet zo snel veranderen. We hopen maar dat de benzineprijs niet te veel stijgt. We zullen ons erbij neer moeten leggen. Geen keus.”

“Het is minimaal tien kilometer naar Mézilles”, zegt Francine, een andere bewoner. “Er is geen bus of trein. De enige oplossing is de auto. Dat betekent dus dat iedereen hier een eigen auto heeft. Voor de ouderen en mensen zonder rijbewijs is er een taxi. Maar meestal rijden ze met één van de buren mee. Ik heb bijvoorbeeld een vriendin, die bezig is met rijles. Ik breng haar iedere week naar Saint-Fargeau, twintig kilometer heen en terug. Deze onderlinge solidariteit zie je overal op het platteland”.

 

€90 voor een retourtje

We rijden naar Cravant, twintig kilometer ten zuiden van Auxerre en bezoeken een andere supermarkt. Ook hier komen de meeste klanten met de auto naartoe. Behalve Sylvette van 77 jaar die geen auto bezit. Voor de dagelijkse boodschappen heeft ze Martine, de manager van de Proximarché, die haar helpt. Maar voor doktersbezoek is dat ingewikkelder. “Twee keer per jaar neem ik een taxi vanaf Coulanges naar Auxerre om naar de optometrist en de tandarts te gaan. Het kost me €90 heen en terug. Ik kan u de rekeningen laten zien! Gelukkig kan Sylvette ook rekenen op een vriendin die een auto heeft. “Ik bel haar op of ik met haar mee kan en als dat lukt, vind ik dat geweldig. Samen naar de markt of de dokter is ook nog gezelliger!” Elke vrijdag rijdt er een busje van Cravant naar de markt van Vermenton. Maar Sylvette maakt daar geen gebruik van. “Hij vertrekt ’s morgens om negen uur, maar je bent nooit vóór kwart voor één uur weer terug! Wat moet ik al die tijd doen. Het is niet gemakkelijk hoor om een alternatief voor de auto te vinden”.

Er is geen eenvoudige oplossing

Ook politici erkennen het probleem van het vervoer op het platteland. Maar een snelle oplossing is niet voorhanden. “Het is echt een probleem”, erkent Dominique Verien, burgemeester van Saint-Sauveur-en-Puisaye en voorzitter van de vereniging van plattelandsburgemeesters van de l’Yonne. “We zien het vaak gebeuren met mensen die zich hier vestigen. Ze zijn ervan overtuigd dat ze een goede keuze hebben gemaakt, want het is het platteland en het is goedkoop wonen. Maar zonder rijbewijs wordt het een soort gevangenis voor ze”.

Schoolbussen voor iedereen toegankelijk

“Om te reizen van de dorpen naar de belangrijkste steden overwegen we een aantal mogelijkheden”, vertelt Dominique Verien. “Carpoolplekken creëren, zoals in Toucy of Sainpuits bijvoorbeeld of mensen mee laten rijden met de schoolbus in de ochtend samen met de scholieren. Waarom zou je iets nieuws bedenken als het al bestaat? Ik begrijp niet waarom samenwerking tussen studenten en ouderen in de stad wel werkt en hetzelfde op het platteland niet zou lukken. Het moet toch mogelijk zijn voor de nabijgelegen dorpelingen om naar de markt van Saint-Sauveur te gaan elke woensdag? De bus vertrekt ’s ochtends en met de lunch is iedereen weer terug. Het kost geen cent extra om deze mensen mee te laten rijden. Ik weet ook wel dat dit niet alle problemen oplost…”

Een ander initiatief is te vinden in le Pays de Puisaye-Forterre-Val d’Yonne. Daar kozen ze voor het thema ‘energietransitie’, in het kader van het Europees programma voor plattelandsontwikkeling ‘Leader’ (2014-2020). Enkele initiatieven op het gebied van mobiliteit kunnen namelijk rekenen op Europese financiële steun. De gemeente Pourrain bijvoorbeeld ging over tot de aankoop van een elektrisch voertuig en het samenwerkingsverband van gemeenten ‘Cœur de Puisaye’ schafte een aantal elektrische fietsen aan.

Aart Sierksma

Bron: l’yr, Dans l’Yonne rurale, “sans notre voiture, on est coincés” [Romain Blanc]

233 keer bekeken