INHOUD NUMMER 59 Zomer 2020

Permacultuur in Etang sur Arroux

In het voorjaar van 2018 begonnen Sina en Michel met het waarmaken van hun droom: een permacultuur tuin ontwikkelen in Frankrijk. Deze zomer verbouwen ze voor het derde seizoen de tuin op het terrein van Chateau de Fougerette bij Etang-sur-Arroux. De Zwitserse eigenaars Monika en Nicola willen van hun kasteel een Transistion Castle maken.

.


Bar Brinay, bitterballen en Belgische biertjes

Het had een feestelijke opening moeten zijn op 3 april, maar de komst van het coronavirus gooide roet in het eten. Sam en Bert lieten zich echter niet uit het veld slaan en werkten gestaag door aan het verwezenlijken van hun droom: Bar Brinay.


Jeanne Baret: Van wees tot wereldreizigster

In de reeks Markante Bourgondiërs deze keer een vrouw. Jeanne Baret werd bekend als eerste vrouw die een reis om de wereld maakte. Zij werd geboren in 1740 in La Comelle, een klein dorpje in de buurt van Etang sur Arroux. Als assistente van botanist Philibert Commerson. ging zij mee met een expeditie van Louis-Antoine de Bougainville. Maar hoe deed zij dat?


Windmolenpark in het zuiden van de Morvan

In de winter van 2015/2016 werden de plannen gepresenteerd voor een aantal grootschalige windmolenprojecten in de Sud-Morvan met in totaal 81 windmolens van 200 meter hoog. Maar hoe ‘schoon’ is windenergie eigenlijk? En hoe staat het nu met de plannen?.


Confiné; Straf of zegen

Een wijnplas, lege campings en gesloten restaurants, de confinement had voor iedereen gevolgen. Voor de een meer dan voor de ander. Iedereen bracht deze tijd anders door. Hoe? We vroegen het onze lezers.


En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

La Robe Blanche : Toulon-sur Arroux (71), Saint Jean-Baptiste

Recensie

Natuur

Goudsbloem

De braam

Praktisch

COVID-19 Steunmaatregelen

Verhuren van je 2e huis

Samenleving

Mijn Frankrijk: Resort le Bousset

Culinair

Recept: Gin-tonic met bramen

Cave, maison Joseph Drouhin

activiteiten

Brocantekoorts

Agenda

EN VERDER

Column: Kinderlogica

Brèves, korte berichten

Hieronder originele teksten in het Frans:

Franse vlagn.v.t.