INHOUD NUMMER 64 herfst 2021

Binnenkijken bij

In de middeleeuwen was het niet ongebruikelijk dat er vanuit een kasteel een lange tunnel werd gegraven. Bij gevaar of soms ook voor een verboden amoureuze uitspatting kon men ongezien het kasteel verlaten. Zo ook bij het kasteel van Brazey. Een kilometer verder kwam de tunnel uit in de kelder van wat nu het huis is van Jan en Susanne. Dat huis, zo wordt in het dorp verteld, bevatte vroeger de smidse van het kasteel.

Niépce

De fotografie werd geboren vlak bij Chalon-sur-Saône, in Saint-Loup-de-Varennes. Daar raakte Nicéphore Niépce (1765-1833) in zijn manoir op het familielandgoed Le Gras gefascineerd door het licht.

Na talloze chemische proeven legde Nicéphore Niépce vanuit zijn werkruimte het uitzicht vast. ‘Le Point de vue du Gras’ is de allereerste foto die is overgeleverd. Een grofkorrelig beeld van hoekige daken met een horizon in de verte, op een plaat tin. De belichtingstijd was acht uur!


Verkeersregels

In Frankrijk zijn sommige verkeersregels anders dan in Nederland.

De Fransen hebben een rijbewijs met punten. Bij een overtreding krijg je niet alleen een financiële boete, je raakt ook punten kwijt. Iedereen krijgt standaard 12 punten. Alleen mensen die net hun rijbewijs hebben krijgen de eerste drie jaar 6 punten. Afhankelijk van het ‘vergrijp’ gaan daar 1 tot 6 punten in één keer vanaf.


Een droom die uitkomt

In de derde aflevering van de serie over vrouwen die op eigen kracht een bestaan hebben opgebouwd in Bourgondië, een portret van Mariëlle Cullens. Als kind groeit Mariëlle op in een beschermd gezin waar het motto geldt ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg.’ Jarenlang volgt ze klassiek-balletlessen. Ze wil dolgraag ballerina worden of een eigen balletschool beginnen, maar durft die wens thuis niet te bespreken. Op haar achttiende stopt ze met ballet en geeft ze haar leven een andere wending. ‘Ik heb daar altijd spijt van gehad’, zegt ze, ‘de spitzen heb ik bewaard als symbool voor durf. Als je een droom hebt, gewoon doen.’


Een tres bon bonbon

Je hebt ze vast wel eens zien liggen bij een supermarktkassa: Les Anis de Flavigny, snoepjes met anijssmaak in ovalen blikjes met een nostalgische afbeelding. Ze worden al vijfhonderd jaar gemaakt in de voormalige abdij in Flavigny-sur-Ozerain.

In 52 v.Chr. streed het Romeinse leger onder leiding van Julius Cesar tegen de Galliërs, rond de stad Alesia op 10 km afstand van Flavigny. De Romeinen brachten in hun reisapotheek anijs mee uit het Midden-Oosten en gebruikten dit als medicinale plant tegen spijsverteringsklachten, dysenterie en om de luchtwegen vrij te maken.

Nadat hij de Galliërs onder leiding van Vercingetorix had verslagen schonk Julius Cesar de heuvel aan generaal Flavius, aan wie het huidige stadje haar naam te danken heeft….


Koor

De enthousiaste koordirigent Guillaume Labois nam het initiatief om een koor op te richten met professionele en amateurzangers. Dat was in december 2020. De eerste repetitie vond plaats op 24 januari 2021. Anima, een jong koor in de zin dat het nog maar kort bestaat, jong in de zin dat het veel jonge leden heeft en jong in de zin dat hun optredens heel sprankelend en levendig zijn.


En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

La Robe Blanche :  Eglise Saint Ferréol

Recensies

Franse graantjes

Samenleving

Raadslid in Dun-les-Places

Natuur

Geneeskrachtige planten: Meidoornbessen

De geneeskrachtige werking van bijenproducten: Propolis

Culinair

Cave:  La croix Montjoie in Tharoiseau

Tip: Le Relais de Vauban

activiteiten

Wandeling

Brocantekoorts

Agenda

EN VERDER

BZ proefdag

Column: Zonnebaden

Hieronder originele teksten in het Frans:

Franse vlagn.v.t.