Privétuinen geopend voor publiek

Nederlanders rond Villapourçon stellen hun privétuinen op 3 en 4 juni open voor publiek om Jardins & Santé te sponsoren. Ook elders in Bourgondië doen particulieren mee.

Op de plantenmarkt van Château de la Ferte in Saint-Ambreuil maakte Joke Cats enkele jaren geleden kennis met Jardins & Santé. Deze landelijke organisatie legt tuinen aan bij zorginstellingen omdat ze goed zijn voor de fysieke en mentale gezondheid. Jardins & Santé krijgt geen subsidies en is dus aangewezen op sponsors. Particulieren zamelen geld in door publiek, tegen betaling van een klein bedrag, een kijkje te laten nemen in hun privétuin.

Joke Cats had meteen zin om mee te doen, maar haar tuin was er toen nog niet klaar voor. Nu bezoekers spontaan aan haar vragen waarom ze haar tuin niet openstelt voor anderen, durft ze het aan. Ze heeft enkele tuinvrienden in de omgeving ook enthousiast gemaakt zodat kijkers meerdere tuinen op één dag kunnen bezoeken zonder ver te hoeven reizen. Ze zijn van harte welkom bij:

 • Joke Cats: Le Jardin Sous la Range, 34 Route de Vénitien sous la Range, 58370 Villapourçon.
  Een romantische tuin van zo’n 3.000 m2, gelegen op een helling, met zowel wilde als gecultiveerde planten. Er groeien akeleien, varens, spirea’s, hortensia’s, geraniums, pioenrozen, rozen… Combinaties zijn gemaakt op basis van kleuren en de vormen van het blad. Verder is er een moestuin en een vijver.
  Op 3 en 4 juni van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur. Verder op afspraak tussen 6 en 25 juni. Telefoon 0033 672 96 03 24 of e-mail elingcats@hotmail.com.
 • Willy Huisman: Les Ravelles, 62 Route de Courbasse, 58370 Villapourçon.
  Wandelen door een tuin van zo’n 7.000 m2 inclusief een bos. In de bloemperken mag de natuur z’n gang gaan. Er staan clematissen, rozen, pioenrozen, hortensia’s en tal van wilde bloemen. Ook brocante spullen kregen een plek tussen alle bomen en planten.
  Op 3 en 4 juni van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur. Verder op afspraak tussen 6 en 25 juni. Telefoon 0031 638 32 98 34 of e-mail inbalans@icloud.com.
 • Willy Bus: Le Jardin de Belle Fontaine, 32 Route de Bellefontaine, 58370 Villapourçon.
  Een tuin met grind, bloemperken en gazon die nog in ontwikkeling is. Hij dankt zijn naam aan de bron die uitmondt in een nieuw aangelegd bassin. Van daaruit stroomt het water verder via een beekje. Door de ligging op 670 meter hoogte kunnen bezoekers genieten van een mooi uitzicht op de heuvels van de Morvan en het meer van Rangère.
  Op 3 en 4 juni van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur. Verder op afspraak. Telefoon 0031 16 54 28 31 56 of e-mail info@bellefontaine.nl.
 • Lila Blanchot: Le Jardin de Lila, 12 Route de Saint-Léger, 58370 Onlay.
  Deze tuin met een oppervlakte van ongeveer 500 m2 werd al in 1984 aangelegd. Je vindt er seringen, spirea’s, viburnums, hulst, fruitbomen, blauweregen, rozen, hortensia’s euphorbia’s, nieskruid, salie… Verder is er een moestuin en een kleine vijver met waterlelies.
  Enkel op afspraak. Telefoon 0033 659 12 88 36 of e-mail lila.roy@gmail.com.

Tuinieren is een grote hobby van Joke Cats en vorig jaar ging ze zelf nog op pad om een kijkje te nemen bij anderen die op de lijst van Jardins & Santé stonden: “Het is heel inspirerend. Je doet altijd ideeën bij elkaar op en daarbij maakt het niet uit hoe groot de tuin is. Ook kleine tuinen kunnen heel verrassend zijn. Bovendien is het heel leuk om met gelijkgestemden te praten.”

In de Nièvre had Jardins & Santé tot nu toe nog geen deelnemers. Elders in Frankrijk kwam het initiatief al eerder van de grond en in sommige regio’s worden zelfs dagkaarten aangeboden voor mensen die meerdere tuinen willen zien. Over heel Bourgondië zijn er nu zo’n 35 te bezichtigen. Klik hier voor de complete lijst.

Joke Cats kan iedereen aanraden om ook mee te doen: “Het is fijn dat je nergens toe verplicht bent. Iedereen bepaalt zelf wanneer de eigen tuin open is en de organisatie heeft de praktische zaken goed geregeld.”

Afhankelijk van de grootte van de tuin, geldt voor deze sponsoractie een toegang van € 3 tot € 5 per persoon. Meestal staan er bankjes om rustig te kunnen genieten van de mooie omgeving. Jardins & Santé benadrukt dat er bij de particulieren geen toiletten beschikbaar zijn voor bezoekers.