De Aziatische hoornaar in de Nièvre

Vertaald uit FR naar NL

De meeste ‘frelons’ zijn gevlucht voor de eerste nachtvorst, maar je ziet ze nog steeds.
Met het vallen van de blaadjes van de bomen worden de Aziatische hoornaarsnesten zichtbaar in de bomen. Twee weken geleden heeft ‘le Groupement de Défense Sanitaire Apicole de la Nièvre’ (GDSA) verschillende nesten vernietigd. “In Nevers en Marzy hebben we er op één avond vier vernietigd‚” vertelt Gérard Peudpièce, voorzitter van de bijenvereniging. “Eind september/begin oktober zijn de nesten goed zichtbaar. In de zomer zie je ze zelden. En als ze 10 meter hoog zitten, hebben de mensen er geen erg in,” zegt Michaël, ongediertebestrijder voor MV Service, in Guérigny. “Het is nu het einde van het seizoen. Met de kou vertrekken ook de bewoners van de nesten.”
Dit jaar heeft de GDSA 40 nesten geïdentificeerd in de Nièvre. Dat is minder dan vorig jaar (60). De eerste meldingen kwamen ook pas aan het eind van de zomer. Michaël, van MV Service, heeft dit jaar minder te doen gehad. Hij verwijderde drie of vier nesten, in plaats van zes vorig jaar.

Nieuwe plaatsen: op beschutte plekken en in heggen
“Het komt misschien door de strenge vorst van de winter 2016-2017 dat er minder hoornaars waren dit jaar,” analyseert Gérard Peudpièce. “Desalniettemin was de Aziatische hoornaar er dit jaar nog steeds en met nieuwe gewoonten. We vinden hem meer en meer in huizen en op beschutte plaatsen. We hebben een nestvernietiging onder een open veranda in Guérigny gedaan en ééntje in een garage in Nevers.” “Er zijn ook nesten in hagen en bosjes,” zegt Thomas Bonnot, imker in Marzy.
Valérie, inwoner van Challuy, had er in twee weken tijd bijna 300 vlak voor de eerste nachtvorst. “Ik had een boom in bloei voor mijn huis en elke ochtend, bij zonsopgang, kwamen ze massaal naar buiten. Het was erg indrukwekkend! We moesten langs de muren lopen.”

val voor frelons

We moeten mensen aanmoedigen om vallen te maken
Het was de eerste keer dat Valerie Aziatische hoornaars bij haar huis had. Na wat informatie op internet te hebben gezocht, besloot ze een val te maken. “Dat werkt fantastisch. We moeten mensen aanmoedigen om hetzelfde te doen. In de lente ga ik opnieuw een val ophangen. Als iedereen een val zet, kunnen we misschien de koninginnen vangen, want elke koningin maakt een nest.”

Wie moet je bellen? Moet het nest ter plaatse worden vernietigd? Met welke methoden?
Het is niet nodig om naar de brandweer te gaan. Ze zullen alleen ingrijpen als het nest de levens van mensen in gevaar brengt. Neem contact op met ‘le Groupement de Défense Sanitaire Apicole de la Nièvre’ : 03.58.07.08.42 of 03.86.37.88.03. Als het nest meer dan 8 meter hoog is, bellen zij de ongediertebestrijding. De ongediertebestrijder zal het nest zo snel mogelijk bedekken, zodat er zo min mogelijk insecten naar buiten komen. Hij zal daarna een vloeibaar product in het nest spuiten dat het nest zal verbranden of een poederproduct dat insecten zal vergiftigen. “In bomen is dit behoorlijk ingewikkeld”, geeft Michaël van MV Service toe. “Daarom gebruiken we een hoogwerker.”
Vallen ophangen
“In de lente en bij de start van de winter moet je vallen maken,” adviseert Thomas Bonnot, een imker in Marzy. Je moet zwarte bessenstroop, witte wijn en panaché (of bier) in een plastic waterfles doen, doorboord met een paar gaten. Met deze techniek ving de imker vorige week 9 tot 10 hoornaars en 3 of 4 koninginnen.

De overheid moet actie ondernemen
De Aziatische hoornaar is door de Europese Commissie geclassificeerd als een uitheemse soort. “De overheid moet alle noodzakelijke maatregelen nemen om verspreiding ervan te voorkomen,” aldus het Ministerie van Natuur en Milieu.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Les frelons asiatiques, moins nombreux mais toujours présents dans la Nièvre [Jenny Pierre]