Containerwoningen in Sennecey-lès-Dijon

Een nieuwbouwwijk in Sennecey-lès-Dijon, ten zuidoosten van Dijon, krijgt 27 containerwoningen als reguliere huisvesting voor allerlei doelgroepen. De architecten zetten daarmee in op duurzaamheid. Zij verwachten dat het bouwen met betonblokken z’n langste tijd heeft gehad.

Het project Villas d’O, waarvan de naam verwijst naar de waterpartijen die in deze wijk komen, bestaat uit verschillende modellen: big houses met gestapelde containers, long houses waarin ze achter elkaar zijn geplaatst, en square houses die eveneens over een extra etage beschikken. Eén ding hebben deze modellen met elkaar gemeen: ze zijn allemaal gebouwd van gerecyclede zeecontainers. Vervaardigd van een cortenstaallegering met veel zink, die ongevoelig is voor doorroesten, bieden ze  een zeer resistente structuur. Volgens het architectenbureau, 2ADesign uit Bretagne, gaan ze even lang mee als een reguliere woning. Een zeer goede isolatie moet zowel ’s zomers als ’s winters comfort bieden.

Met de containerwoningen wil het bureau een duurzame oplossing bieden. Zowel op energiezuinigheid als op CO2-emissie halen ze label A. “Ten opzichte van de RE2020 thermische regelgeving is er een verbetering van bijna 30%. Met de CO2-voetafdruk zitten we al lager dan de nieuwe regelgeving voor 2031,“ aldus het bureau. Die voetafdruk betreft zowel de CO2-uitstoot bij de bouw als tijdens het gebruik van de huizen. Tegen Dijon l’Hebdo verklaarden de architecten dat bij nieuwbouw een CO2-uitstoot van 40% tot 50% onder de huidige norm nog nergens in Frankrijk wordt gerealiseerd. In dit geval lukt dat wel door de recyclage, de goede isolatie, en het stoken op houtpellets.

Het bewoonbaar oppervlak van de containerwoningen varieert van 95,85 tot 107,35 m2 en de prijs, inclusief grond, van € 239.500 tot € 356.934. Exclusief de grond is de prijs circa € 2.400 per vierkante meter. De architect geeft aan dat dit, vergeleken met andere huizen die dezelfde prestaties leveren, onder de marktprijs is.

De woningen in Sennecey-lès-Dijon worden naar verwachting in het voorjaar van 2025 opgeleverd. In Bretagne loopt een soortgelijk project.

 

Foto: ©2ADesign
Tekst: Myra PRINSEN