Windmolens in de Zuid-Nièvre

Noot

Abonnees/gebruikers kunnen reageren op dit artikel, zie onderin

Vertaald uit FR naar NL

Van Cercy-la-tour naar Luzy, langs Fours, Isenay en Issy-l’Eveque ontvouwt zich een groot windmolenproject in de Morvan en de Zuid-Nièvre. Projectleider is Global Wind Power.

Waar?

Negen gemeentes zijn benaderd door Global Wind Power: Savigny-Poil-Fol, Ternant, Saint-Seine, Tazilly, Luzy, Isenay, Cercy-la-Tour, Saint-Gratien-Savigny in de Nièvre. En Cressy-sur-Somme in de Saone-et-Loire. Twee derde van de geplande windmolens worden gebouwd in het hart van drie communautés des communes (samenwerkende gemeenten), te weten: Entre Loire et Morvan, Entre Somme et Loire en Les Portes du Sud Morvan. Een derde van de molens komt in de buurt van Cercy-la-Tour/Saint-Gratien/Isenay.

Wat?

Het eerste onderzoek van Global Wind Power ging uit van 100 molens. Op dit moment richt het project zich op een vijftigtal windmolens. De bouwvergunningen voor deze windmolens worden aangevraagd bij de Prefectuur. Gewoonlijk krijgt ongeveer de helft van dit soort aanvragen een akkoord. De aanvragen moeten half juni aan de Prefectuur aangeboden worden en dan is de verwachting dat er in 2017 een goedkeuring komt.
Het gaat om masten die ongeveer 125 meter hoog zijn en plusminus 3 megawatt produceren. In juni wordt de definitieve hoogte en aantal megawatts vastgesteld. Dergelijke molens leveren als zij 2.400 uur met volle kracht draaien 7,2 miljoen kWh elektriciteit per windmolen, goed voor de stroomvoorziening van 2.800 huishoudens, waarbij de elektrische verwarming niet is meegerekend.

Waarom hier?

De Morvan staat niet bekend als een winderig gebied. Maar toch is het interessant… Aan het woord is Cyril Desreumaux van Global Wind Power. Er is in maart 2015 een mast geplaatst in Ternant om de wind te meten. Het blijkt dat er meer wind staat dan voorzien. Er is 5,8 m/s gemeten en dit is de ondergrens voor een windmolenproject. Global Wind Power legt zich toe op de nieuwste technologie met veel hogere masten dan voorheen en met veel langere wieken die een betere aerodynamisch resultaat geven.

De reacties
De reacties op het project zijn volgens Global Wind Power merendeels positief. Ongeveer 200 eigenaren en ondernemers zouden hun goedkeuring hebben gegeven. Deels voor de terreinen waar de molens gebouwd gaan worden, maar ook (en bovenal) zijn er overeenkomsten gesloten voor de doorgang (wegen om bij het terrein rond de molens te komen). De burgemeesters zijn ook akkoord.

De voordelen

Het windmolenproject maakt deel uit van de totale ontwikkeling van een streek zoals de Morvan. Een glasvezelkabel netwerk is daarvan ook onderdeel merkt Cyril Desreumaux op. Voor de controle van de windmolens op afstand heeft Global Wind Power namelijk behoefte aan effectieve communicatiemiddelen, snel internet en dat is niet te vinden op het platteland. Vandaar dat er glasvezelkabels worden aangelegd. Voor ons brengt dit meerkosten mee, maar het is echt nodig. De glasvezelkabels komen te liggen bij een aantal door Global Wind Power te bepalen windmolens.

Tijdspad

De voorlichtingsbijeenkomsten voor de bewoners van de dorpen zijn inmiddels geweest, zoals bijvoorbeeld in Luzy. Dit jaar staat in het teken van de studies naar de flora en fauna (vogeltrek, geelbuik vuurpad, …). Voor de inwoners van de negen betreffende gemeentes zijn landkaarten beschikbaar bij de gemeentehuizen waarop de geplande molens staan aangegeven. In het voorjaar van 2016 moet Global Wind Power fotomontages presenteren van hoe het landschap er uit gaat zien als er windmolens staan. Vervolgens worden in juni de dossiers aangeboden aan de Prefectuur (de Dréal om precies te zijn).

De Dréal heeft een jaar om het project wel of niet goed te keuren. Verder zullen ongetwijfeld diverse verenigingen die tegen dit windmolenproject zijn naar de rechter stappen. De verwachte vertraging door deze rechtszaken is ongeveer twee jaar. Daarna kunnen de molens gebouwd worden. Uiteindelijk zullen zij rond 2019/2020 operationeel zijn.

Andere projecten

Global Wind Power is niet het enige bedrijf dat windmolenprojecten aanstuurt. Er zijn nog meer projecten in Diennes-Aubigny, Fertrève, Langeron, Saint-Pierre-le-Moutier, Surgy…

Een project waar alle inwoners mee moeten instemmen

George Pereira, voorzitter van de Communauté de communes Entre Loire et Morvan, licht de kracht van bovenstaand project toe. Vijf van de elf gemeentes die onder deze Communauté vallen maken deel uit van het windmolenproject dat door Global Wind Power is opgezet, dit zijn: Saint-Seine, Ternant, Cercy-la-Tour, Isenay et Saint-Gratien-Savigny.
Enkele gemeentes die in dezelfde zone liggen doen niet mee in verband met de burgerluchtvaart. In Gannay staat een optisch baken (VOR) ten behoeve van het luchtverkeer en de vliegvelden van Autun en Moulins.
Belangrijkste argument voor Georges Pereira is ‘de economie’. In onze omgeving rust de economie op slechts twee pijlers, Faurecia (fabricage autostoelen e.d.) en Transport Cassier beide in Cercy-la-Tour. Het is belangrijk om andere bronnen van inkomsten te hebben. Het windmolenproject levert extra belastinggelden op voor de gemeenten, de Communauté en het departement en ook voor de grondeigenaren en pachters van de terreinen waar de molens komen te staan.
Maar de voorzitter van de communauté zou willen dat alle inwoners van dit project kunnen profiteren. In onze communauté zou ik een derde van de inkomsten willen gebruiken voor belastingverlaging van de inwoners. Maar Georges Pereira wil verder gaan dan alleen belastingverlaging. Ik zou willen dat dit project open staat voor financiële participatie van de inwoners, dat iedereen een participatie in het project kan nemen om mee te financieren.

Ook de komst van glasvezelkabels zijn een meerwaarde van het project waarvan iedereen mee zou moeten profiteren, anders heeft het project geen zin.
Elsa Telder

Bron: Journal du Centre, 9 januari 2016

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie