Gegevens aanvullende zorgverzekeringen gelekt

De CNIL (Commission Nationale Informatique & Libertés) heeft in een persbericht laten weten dat in januari, via een computeraanval, gegevens van 33 miljoen verzekerden zijn gelekt.

Het gaat om aanvallen op de computers van Viamedis en Almerys. Die beheren de derdenbetalingen voor aanvullende zorgverzekeringen en onderlinge verzekeringsmaatschappijen.

De gelekte gegevens betreffen de burgerlijke staat, de  geboortedatum, het burgerservicenummer, de naam van de zorgverzekeraar en de garanties van het afgesloten contract.

Volgens de CNIL zijn er geen bankgegevens, medische gegevens, ziektekostenvergoedingen, postadressen, telefoonnummers of emailadressen gelekt.

Viamedis en Almerys zijn wettelijk verplicht om alle 33 miljoen verzekerden hierover rechtstreeks te informeren. Dit zal zo spoedig mogelijk gebeuren.

Iedereen wordt geadviseerd om

  • heel voorzichtig te zijn als er vragen komen over terugbetaling van ziektekosten en
  • regelmatig de eigen accounts te controleren.

Bij het datalek zijn geen contactgegevens buitgemaakt, maar die kunnen de cybercriminelen soms wel verkrijgen door de gestolen gegevens te combineren met informatie uit andere datalekken.

 

Foto: ©Vecstock op Freepik
Tekst: Myra PRINSEN