Olympische vlam in 2024 naar Bourgondië

De Olympische vlam voor de Zomerspelen van Parijs 2024 komt naar Bourgondië. Vorig jaar maakte het departement Côte-d’Or al bekend hem te zullen ontvangen en inmiddels heeft ook de Yonne daartoe besloten. Daar gaat de vlam naar Auxerre.

Hicham El Mehdi (wethouder Sportzaken) en Abdeslam Oucherif (gemeenteraadslid) van Auxerre zijn bijzonder trots dat de Departementale Raad van de Yonne de Olympische vlam naar hun stad heeft gehaald: “Het gebeurt hooguit één keer per eeuw dat de Olympische Spelen in Frankrijk zijn en het wordt de allereerste keer in de geschiedenis dat Auxerre de Olympische vlam krijgt. Er is voor onze stad gekozen omdat hier de prefectuur van het departement zetelt.”

De Olympische vlam (symbool van vrede, eenheid en vriendschap) reist in het voorjaar van 2024 vanuit Griekenland per boot naar Marseille en wordt dan via een estafetteloop naar Parijs gebracht waar op 26 juli de Spelen van start gaan. Departementen die de vlam willen ontvangen, moeten aan een stevig eisenpakket voldoen. Aan deze unieke gebeurtenis hangt bovendien een prijskaartje: het Franse Olympisch comité vraagt hiervoor € 180.000 per departement.

Wanneer de Olympische vlam precies in Auxerre zal zijn, is nog niet bekend. De route door het land wordt immers nog uitgestippeld.

 

Sportief en cultureel programma

Komend jaar zullen er op allerlei plaatsen in Bourgondië evenementen worden georganiseerd die een raakvlak hebben met de Olympische Spelen. Zo ook in Auxerre. De uitwerking van het programma gebeurt samen met het departement en het COJOP (Comité d’Organisation des Jeux Olympiques), onder verantwoordelijkheid van de voorzitter van de departementale raad.

De wethouder: “We denken niet alleen aan sportieve activiteiten, zoals een Olympische week voor de scholen, maar ook aan een cultureel programma. De gedachte is om de Abdij Saint-Germain er eveneens in te betrekken. Daarnaast moeten er ook allerlei praktische zaken worden geregeld, bijvoorbeeld een estafetteteam om de Olympische vlam te dragen. En er zijn heel veel vrijwilligers nodig om op de dag zelf alles in goede banen te leiden. Daarvoor willen we vooral samenwerken met lokale sportorganisaties.”

Binnen de stad wordt nog gezocht naar een geschikte locatie voor de schaal waarin, aan het einde van de dag, het Olympisch vuur wordt ontstoken. Om alle gasten en toeschouwers te kunnen ontvangen, is een terrein nodig van minimaal 5.000 vierkante meter. Insteek is dat het publiek gratis toegang heeft tot deze voor Auxerre historische gebeurtenis.

 

Terre de Jeux 2024

De Olympische Spelen worden van 26 juli tot en met 11 augustus 2024 gehouden en de Paralympische Spelen van 28 augustus tot en met 8 september 2024. De verkoop van tickets is al gestart via https://tickets.paris2024.org/.

Honderden gemeenten in het land zijn beschikbaar om in de voorbereidingen naar de Spelen de deelnemende sporters trainingsfaciliteiten te bieden. De plaatsen die de juiste sportfaciliteiten, accommodatie en infrastructuur hebben om Olympische teams te kunnen ontvangen, zijn uitgeroepen tot Terre de Jeux 2024. Zo is Auxerre Terre de Jeux 2024 voor voetbal (stadion van AJ Auxerre) en rugby (stadion Rugby Club Auxerrois).

Of teams daadwerkelijk gebruik maken van die faciliteiten, kan tot het laatste moment onduidelijk zijn. De sporters kiezen zelf waar ze heen willen. Ze verplaatsen zich vooral met het vliegtuig en dan zijn ze ook heel snel in Zuid-Frankrijk. Maar het vliegveld van Auxerre (Branches) ligt natuurlijk wel wat dichter bij Parijs.